Fauci avaldas, mida arvab Moderna uuest vaktsiinist

PM Tervis
Copy
Dr Anthony Fauci
Dr Anthony Fauci Foto: POOL/REUTERS/Scanpix

Ameerika Ühendriikide tippteadlase Anthony Fauci sõnul on Moderna Covid-19 vaktsiini varajased uuringutulemused «hämmastavalt muljet avaldavad». Ta tõdes, et leiud olid oluliseks tõenduseks eksperimentaalse mRNA tehnoloogia tõhususele, milles nii mõnedki kahtlesid.

Intervjuus AFP-le ütles Fauci, et oleks leppinud vaktsiiniga, mis kaitseb 70–75 protsenti inimestest haigestumise eest. «Mõte, et meil on 94,5-protsendilise efektiivsusega vaktsiin, on hämmastavalt muljetavaldav. See on tõesti tähelepanuväärne tulemus, mida ma ei usu, et keegi oleks oodanud – nii hea,» sõnas ta.

Fauci juhib USA riiklikke allergia- ja nakkushaiguste instituute (NIAID), mille teadlased alustasid vaktsiini väljatöötamist koos USA biotehnoloogiaettevõttega jaanuaris, vahetult pärast seda, kui Hiina jagas uue koroonaviiruse geneetilist järjestust. See põhineb üsna uuel tehnoloogial, mis kasutab sünteetilist molekuli nimega «messenger RNA» ehk sõnumi-RNA, et tungida inimrakkudesse ja muuta need tõhusateks vaktsiini valmistavateks «tehasteks». 

Esmaspäeval teatasid Moderna ja NIAID oma esialgsetest tulemustest, tuginedes uuringus osalenud 30 000 vabatahtliku andmetele – nendest 95 haigestus Covid-19-ga.

95-st kuulus 90 haigestunut uuringu platseeborühma, kes ei olnud saanud tegelikult vaktsiini. See tähendab, et vaktsiin on 94,5 protsendil juhtudest tõhus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles