Eneseisolatsiooni suunatud lähikontaktsed saavad võtta karantiinilehe

PM Tervis
Copy
Koroonaohust teavitamine ja maskikandja pealinna tänavapildis. Tallinn, 17.11.2020
Koroonaohust teavitamine ja maskikandja pealinna tänavapildis. Tallinn, 17.11.2020 Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Inimene, kes pole ise haige, kuid on näiteks koroonahaigega kokkupuutumise tõttu tunnistatud terviseameti poolt lähikontaktseks, saab jääda nn karantiinilehele.

Isolatsiooninõude täitmiseks koju jäämiseks väljastab perearst lähikontaktsele niinimetatud karantiinilehe. See võimalus on olnud alates eriolukorra lõpust mai teises pooles, ent paljud töötajad ega tööandjad pole sellest teadlikud. «Seda on praegu tehtud üksnes Covid-19 haiguse puhul – teiste nakkushaiguste puhul see ei kehti,» ütles haigekassa juhatuse liige Pille Banhard ja lisas, et teiste nakkushaiguste puhul on arstil jätkuvalt võimalik väljastada tavapärane haigusleht.

Praegu kohalduvad maksimum kahenädalasele karantiinilehele samad hüvitustingimused, mis haiguslehele – esimesed kolm päeva on inimese omavastutus, alates neljandast päevast hüvitab karantiinilehe tööandja ja alates üheksandast päevast haigekassa ning hüvitise määr on 70 protsenti töötasust.

Selleks, et motiveerida inimesi haigena koju jääma, on plaanis muuta haigus- ja karantiinilehe puhul inimese omavastutus ühepäevaliseks, vahendab ERR.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles