Eesti teadlaste loodud uus meetod puhastab vett antibiootikumijääkidest

PM Tervis
Copy
Antibiootikum-resistentsed ehk ravimi toimele mittealluvad bakterid: Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Mycobacterium tuberculosis, Klebsiella, Staphylococcus aureus, MRSA
Antibiootikum-resistentsed ehk ravimi toimele mittealluvad bakterid: Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Mycobacterium tuberculosis, Klebsiella, Staphylococcus aureus, MRSA Foto: Shutterstock

Teadusuuringud on näidanud, et üha enam võib levinud ravimite jääke leida juba ka pinnaveest, seega võivad need sattuda teoreetiliselt ka joogivette, kirjutab Novaator.

«Uurisime uute efektiivsete veepuhastusmeetodite rakendamist kahe konkreetse mikrosaasteaine: sulfametoksasooli ja trimetoprimi korral. Tegemist on antibiootikumidega, mida kasutatakse väga laialdaselt nii inimeste kui ka loomade kopsu- ja neeruhaiguste raviks,» selgitas TTÜ materjali- ja keskkonnatehnoloogia instituudi vanemteadur Niina Dulova.

Tehnikaülikooli teadlased uurisid, kuidas saab osooni ehk O3 abil lagundada antibiootikumijääke. Tegemist on meetodiga, mida varem pole uuritud.

Praegu kasutatakse veepuhastusjaamades osooni valdavalt vee desinfitseerimiseks, mis pole aga piisav ohtlike ravimijääkide kõrvaldamiseks. Kui osooni kasutada ka oksüdeerimiseks, eemaldab see veest antibiootikumijäägid.

TTÜ keskkonnatehnoloogia teaduslabori uurimisrühma teadusartikkel ilmus väljaandes Environmental Research.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles