Eesti koroonarakendust on alla laaditud 200 000 korda

PM Tervis
Copy
HOIA äpp.
HOIA äpp. Foto: Konstantin Sednev

Tervise ja heaolu infosüsteemide keskuse (TEHIK) andmetel kogub HOIA mobiilirakendus iga päevaga tuhandeid uusi kasutajaid ning ületas täna 200 000 allalaadimise piiri.

Kokku on inimesed end HOIA rakenduses haigeks märkinud 586 korda, millest aktiivseid haigusjuhte on hetkel 364. Rakendust haldava TEHIKu e-teenuste juhi Tanel Tera sõnul on see ka ainuke info, mida HOIA kasutajate kohta öelda saab. «Tänaseks on kindlasti väga suur hulk inimesi saanud läbi rakenduse ka anonüümse teavituse, et nad on olnud olnud lähikontaktis koroonaviirusesse nakatunuga,» rääkis Tera. Ta rõhutas, et infot, kui palju ja kellele need teavitused on läinud, ei valda ükski teine osapool peale inimese enda.

Tera sõnul on kasutajate arvu tõusule kaasa aidanud erinevad üleskutsed avaliku elu tegelaste ja kultuuriasutuste poolt. «Oleme tänulikud iga laadimise eest, sest selle numbri tõusuga paralleelselt tõuseb ka HOIA kasutegur ühiskonnale,» selgitas Tera. Ta lisas, et kui oled rakenduse kasutaja, võibki juhtuda, et esimene hoiatav sõnum tuleb just läbi selle. «See on kiire, privaatne ja mugav lahendus, mida tasub kindlasti kasutada,» lausus Tera. «Samuti on oluline end haigestumise korral rakenduses haigeks märkida, et vastavad anonüümsed teavitused saaksid minna järgmistele kasutajatele.»

«Kui inimene saab teavituse HOIA rakenduselt, siis peaks ta jääma eneseisolatsiooni kuni rakenduses märgitud kuupäevani ning jälgima oma tervist,» ütles terviseameti nakkushaiguste seire ja epideemiatõrje osakonna peaspetsialist Kerstin-Gertrud Kärblane. Ta lisas, et juhul kui inimene soovib oma 14-päeva pikkust isolatsiooniperioodi lühendada, siis peaks ta võtma ühendust terviseametiga. Eneseisolatsiooni on võimalik lühendada testides – mitte varem kui 10. kalendripäeval terviseameti poolt tuvastatud viimasest lähikontaktis olemisest. «Juhul kui inimesel avalduvad sümptomid, peaks ta kindlasti ühendust võtma oma perearstiga või helistama perearsti nõuandetelefonile 1220,» lisas Kärblane.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles