Kuidas ennetada ja leevendada vastu talve tekkivat nahaprobleemi?

PM Tervis
Copy
Kuivus teeb nahale liiga.
Kuivus teeb nahale liiga. Foto: Shutterstock

Kui temperatuur langeb, väheneb ka naha niiskusetase – see võib põhjustada ketendavat ja sügelevat löövet.

Sümptomiteks võivad olla punetus, sügelus, ketendus, krobeline nahk, tundlikkus, turse, villid. Sügamine võib põhjustada väikseid nahalõhesid ja veritsust.

Lööve on sageli ühes piirkonnas, enamasti kätel või jalgadel.

Naha välimine kiht sisaldab looduslikke õlisid ja surnud naharakke, mis aitavad seal hoida vett ja seega nahka pehme, niisutatud ja siledana. Külm õhk, madal õhuniiskus ja tugev tuul võivad kaitsebarjääri kahjustada ja sestap muuta naha oluliselt kuivemaks. Siseruumide temperatuuri kõrgeks kruttimine ja pikkade kuumade dušisessioonide nautimine mõjub nahale samamoodi – karmide keskkonnatingimuste tõttu kaotab nahk loomulikke õlisid ja muutub kuivaks.

Kuidas ennetada karedate laikude teket?

  • Parim viis lööbe vältimiseks on vältida külma ja kuiva õhuga keskkonda. Abi võib olla õhuniisutajatest.
  • Vees tuleks kümmelda pigem vähem ja vältida väga kuuma vett. Abiks võib olla, kui igapäevase duši või vanniskäigu  asemel pesta  end üle päeva.
  • Kasutage looduslikke, lõhnavabu seepe.
  • Nahaärrituse ja ülekuumenemise vähendamiseks kandke riideid, mis on valmistatud nö hingavast looduslikust materjalist nagu puuvill.
  • Kaitske oma käsi, kandes kindaid iga kord, kui lähete külma ilmaga õue. Nõude pesemisel, käte pikemal kokkupuutel vee ja kemikaalidega, peaks kandma ka kaitsekindaid.
  • Vältige talviseid päikesepõletusi, kandes õuemõnusid nautides päikesekaitsekreemi.
  • Piirata võiks ka praksuva kaminatule ees veedetavat aega, mis vähendab naha niiskussisaldust ja jätab selle intensiivse kuumuse meelevalda.

Allikas: Healthline

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles