Arstid räägivad, millised terviseprobleemid kimbutavad noori Eesti mehi

PM Tervis
Copy
Ülekaalu, stressi ning kehvade toitumis- ja liikumisharjumuste tõttu esineb juba alla 35-aastaste hulgas vereringeelundite haiguseid, näiteks kõrgvererõhutõbe.
Ülekaalu, stressi ning kehvade toitumis- ja liikumisharjumuste tõttu esineb juba alla 35-aastaste hulgas vereringeelundite haiguseid, näiteks kõrgvererõhutõbe. Foto: Shutterstock

Kuigi viimastel aastatel on noorte meeste tervis taas paremuse poole liikumas, ei vasta iga aasta umbes viiendik kaitseväekohuslastest kehtivatele tervisenõuetele. Arstid hindavad, milline on noorte meeste tervis.

Confido arst dr Andreas Abel kinnitab, et hoolt tuleb kanda nii vaimse kui füüsilise tervise eest. Arsti sõnul on alla 35-aastaste meeste hulgas sagedasemad terviseprobleemid seotud lihas-luukonna ja vaimse tervisega. «Kuigi statistika järgi on depressioon naiste hulgas sagedasem kui meeste hulgas, siis on õnnestunud enesetappe sooritavaid mehi rohkem ning noorte meeste suremusest Eestis moodustavad vigastused ja mürgistused märgatava osa.»

Lisaks tuleb tähelepanu pöörata võimalikele pärilikele terviseprobleemidele, mis perekonnas on esinenud, näiteks südamehaigused, diabeet ja pahaloomulised kasvajad. Ülekaalu, stressi ning kehvade toitumis- ja liikumisharjumuste tõttu esineb juba alla 35-aastaste hulgas vereringeelundite haiguseid, näiteks kõrgvererõhutõbe, ja diabeeti.

SYNLABi laboriarst dr Jüri Laasik kinnitab, et veresuhkur on üks olulisemaid meeste tervisenäitajaid. «Noorte meeste kiituseks peab ütlema, et normist kõrgemat veresuhkru taset kohtab suhteliselt harva. Kas on selle põhjuseks vähene magusatarbimine või hästitoimiv süsivesikute ainevahetus, mine võta kinni!» ütleb arst. Samuti saab laboris teostatud analüüsidest järeldada, et kahe Eestis valitseva terviseprobleemi, normist kõrgema kolesterooli ja madala D-vitamiini taseme esinemissagedus on noortel meestel oluliselt madalam kui elanikkonnas keskmiselt.

Kolesterool kipub paljudel olema soovituslikust kõrgem. 

Dr Abeli sõnul arvatakse sageli, et haigused noori inimesi ei tabagi. Tegelikkuses hakkavad paljud kroonilised haigused välja kujunema juba suhteliselt noores eas. «Kuigi tundub, et viimastel aastatel on noorte meeste tervis taas paremasse suunda liikumas, siis ei vasta iga-aastaselt siiski umbes viiendik kaitseväekohuslastest kehtivatele tervisenõuetele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles