Arstid järjestasid Covid-19 sümptomid avaldumise aja järgi

PM Tervis
Copy
Covid-19 proovide võtmine Horvaatias.
Covid-19 proovide võtmine Horvaatias. Foto: Davor Javorovic/PIXSELL/PA Images/Scanpix

Arstid on tuvastanud mõned tüüpilisemad Covid-19 sümptomite progresseerumise mustrid, kirjutab Science Alert.

Patsientide seas, kellel tekivad sümptomid, on palavik ja köha tavaliselt esimesed tunnused. Neile järgnevad sageli kurguvalu, peavalu, lihasvalud, iiveldus või kõhulahtisus (kuigi rasketel juhtudel võivad seedetrakti probleemid ilmneda juba varem).

Raske infektsiooniga patsientidel kujunevad umbes viis päeva pärast sümptomite tekkimist hingamisraskused – üks viiruse tunnusnähtudest.

Kuid sümptomid ei ilmne üldjuhul kohe pärast nakatumist. Haiguste tõrje ja ennetamise keskuste andmetel on viiruse keskmine inkubatsiooniperiood umbes neli kuni viis päeva.

Selle aja jooksul ei tea nakatunud inimene tõenäoliselt veel, et on haige, kuid tõendid näitavad, et nad võivad viirust edasi kanda sümptomitele eelneva perioodi ajal.

Jaotus päevade kaupa

Pärast tuhandete patsientide vaatlemist selle aasta alguses Hiina puhangu käigus tuvastasid sealsed haiglad Covid-19 patsientide sümptomite mustri:

1. päev: sümptomid algavad kergelt. Patsientidel on tavaliselt palavik, millele järgneb köha. Väiksemal osal võis üks või kaks päeva enne seda olla kõhulahtisus või iiveldus, mis võib olla märk raskemast infektsioonist.

3. päev: keskmiselt kulus nii kaua, enne kui Wenzhou patsiendid pärast sümptomite ilmnemist arstide juurde sattusid. Üle Hiina enam kui 550 haigla uuringust selgus ka, et haiglaravil olevatel patsientidel tekkis haiguse kolmandal päeval kopsupõletik.

5. päev: rasketel juhtudel võivad sümptomid halveneda. Patsientidel võib olla hingamisraskusi, eriti kui nad on vanemad või neil on krooniline haigus.

7. päev: just nii kaua kulus osal Wuhani patsientidest keskmiselt pärast sümptomite ilmnemist, enne kui nad haiglasse sattusid. Teistel Wuhani patsientidel tekkis sel päeval õhupuudus.

8. päev: raskete juhtumite puhul on atsientidel tõenäoliselt tekkinud õhupuudus, kopsupõletik või ägeda respiratoorse distressi sündroom (ARDS) - haigus, mis võib vajada intubatsiooni.

9. päev: mõnel Wuhani patsiendil tekkis sel päeval sepsis - agressiivse immuunvastuse käigus tekkinud infektsioon.

10. – 11. päev: kui patsientidel on süvenevad sümptomid, on see haiguse progresseerumise aeg, mil nad tõenäoliselt viiakse intensiivraviosakonda. Nendel patsientidel on tõenäoliselt esinenud rohkem kõhuvalu ja söögiisu kaotust kui kergema haiguskuluga patsientidel.

12. päev: Mõnel juhul areneb patsientidel ARDS alles peaaegu kaks nädalat pärast haiguse algust. Ühes Wuhani uuringus leiti, et enne patsientide intensiivravisse viimist kulus keskmiselt 12 päeva.

Haigusest paranenud patsientidel võib palavik taanduda 12 päeva pärast.

16. päev: Wuhani uuringu kohaselt võivad patsiendid sel päeval täheldada köha taandumist.

17.-21. päev: Wuhanis paranesid inimesed seal ajal viirusest ja nad kirjutati haiglast välja või nad surid 2,5–3 nädala käigus.

19. päev: Wuhani uuringu kohaselt võivad patsiendid sel päeval kogeda õhupuuduse taandumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles