Depressiivseid ja ärevaid teismelisi võib keskeas tabada eluohtlik haigus

PM Tervis
Copy
Skisofreenia on riskitegur
Skisofreenia on riskitegur Foto: Liis Treimann

Depressioon ja ärevus võtavad kriisi ajal inimeste hulgas aina rohkem võimust. Rootsis tehtud uuring kinnitab, et teismelisena depressiooni ning ärevuse all kannatamine tõstab keskeas südamerabanduse saamise tõenäosust 20 protsendi võrra.

Uuringu eestvedaja doktor Cecilia Berghi sõnul peavad vanemad laste vaimse tervise osas silmad lahti hoidma. «Tuleb olla tähelepanelik ning stressi, depressiooni või ärevuse sümptomite esinemisel peab lapsele koheselt professionaalset abi otsima. Mida varem lapse vaimse tervise eest hoolitsema hakata, seda suurem on tõenäosus, et temast kasvab teadlik ja terve inimene - see on panus lapse tulevikku.»

Rootsis korraldatud uuringust selgus, et teismelisena depressiooni või ärevusega kokku puutunud inimestel kasvas keskeas südamerabanduse saamise risk. Põhjusena toodi välja halb füüsiline vorm ning oskamatus stressiolukorras vastu pidada. 

Kehaline aktiivsus mängib siin olulist rolli - depressioonis noored ei liiguta ennast piisavalt ning tihti kandub vähene kehaline aktiivsus ka täiskasvanuikka. Berghi kinnitab, et parimaks viisiks end südamehaiguste eest kaitsta on just füüsilist trenni tehes. Ühtlasi maandab igasugune füüsiline aktiivsus ka stressi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles