Tülikas nahaprobleem: sügelevad ja karedad laigud lapse nahal

Marilin Vikat
, vanemtoimetaja
Copy
Paljudel lastel taandub atoopiline dermatiit vanusega, kuid sageli jääb nahk siiski kuivaks ja kergesti ärrituvaks terveks eluks. Osadel lastel võivad hilisemas elus tekkida hingamisteede allergiahaigused nagu astma või allergiline nohu.
Paljudel lastel taandub atoopiline dermatiit vanusega, kuid sageli jääb nahk siiski kuivaks ja kergesti ärrituvaks terveks eluks. Osadel lastel võivad hilisemas elus tekkida hingamisteede allergiahaigused nagu astma või allergiline nohu. Foto: Shutterstock

«Atoopiline dermatiit on kroonilise lainelise kuluga põletikuline nahahaigus,» selgitab Ida-Tallinna keskhaigla lasteallergoloog Jelena Roomet. «Paljudel lastel taandub atoopiline dermatiit vanusega, kuid sageli jääb nahk siiski kuivaks ja kergesti ärrituvaks terveks eluks.»

Kuidas avaldub lapseeas atoopiline dermatiit?

Atoopilisele dermatiidile on iseloomulikud nahakuivus ja sügelevad karedad punased laigud nahal. Vahel ilmuvad kahjustatud aladel paapulid, villid, lõhed, ka koorikud, tursed ja ketendus. Laps kratsib end ja muutub rahutuks.

Imikueas lööve lokaliseerub rohkem peanahal, näol ja jäsemete sirutuspindadel. Vanusega  lööve tekib rohkem jäsemete painutuspindadele, vahel ka suuümbrusesse ja silmalaugudele.

Kuidas oleks vaja kohandada elustiili, et leevendada lapse sümptomeid?

Atoopilise dermatiidiga haigetel on kõige tähtsam nahahooldus, mis tagab nahaniiskuse ja kaitsevõime säilitamise. Pehmendavaid-niisutavaid kreeme tuleb kasutada regulaarselt – mitte ainult ägenemise ajal – 2-4 korda päevas ja üle keha.

Väga tähtis on ka vallandavate faktorite vältimine.

Ägenemise provotseerivateks faktoriteks võivad olla stressiolukorrad, keskkonnamuutused, ägedad infektsioonid, naha mehaanilised ärritused, näiteks kuivatavad pesuained ja umbes 20-30% lastel toiduallergeenid. Suurematele lastele ja täiskasvanutele võivad mõjuda ka lenduvad allergeenid nagu õietolm, loomakarvad ja tolmulestad.

Lööbe ägenemisel tuleb kasutada põletikuvastase toimega ravikreeme, et vähendada tüsistuste ja teiste allergiliste haiguste arenemise riske.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles