Vähidiagnoos tegi elamise lihtsamaks

Heidi Ruul
, Reporter
Copy
Kui haigusel enda eest otsuseid teha ei lase, ei pea suuri järeleandmisi tegema ka elukvaliteedis, leiab Raimo Tann. 
Kui haigusel enda eest otsuseid teha ei lase, ei pea suuri järeleandmisi tegema ka elukvaliteedis, leiab Raimo Tann. Foto: Konstantin Sednev

Nooruslik neljakordne isa ja üheksakordne vanaisa Raimo Tann (66) on näide sellest, et vähidiagnoosi saamine ei pea olema lõpu algus, vaid võib elu mingis mõttes hoopis paremaks muuta. Ühes abikaasa Merlega on neljakümne aasta jooksul läbi tuldud kõigest ja ka võitlus vähiga ei ole mingi erand.

Raimo Tann on üks eriti tegus mees, kelle päevad on tihti hommikust õhtuni põnevate kohustustega täidetud. Ta on pereinimene, ettevõtja, vallavolinik ning külavanem.

Pisar kippus silma

Tema vähilugu hakkas arenema käesoleva aasta alguses, kui Raimo pöördus hoopis teise murega uroloogi poole. Talle öeldi kohe, et sellest probleemist saab lihtsate vahenditega jagu, kuid vaja oleks teha biopsia. Raimol avastati agressiivne eesnäärmevähk, millele järgnes peagi ka operatsioon. «Kõik käis tohutult kiiresti! Ikka kardad ju lõikusele minna, aga see oli üsna valutu protsess,» räägib ta. Ta tunnistab, et haiglas olles läks hing siiski hellaks. «Jutuajamiste käigus kippus pisar silma tulema, eks kõik ehmatas mind teatud määral ära.»

Vahetult enne haiglast koju saamist tuli Raimo juurde arst, kes ütles, et tal on üks hea ning üks halb uudis, ja küsis operatsioonil käinud mehelt, kumba ta enne kuulda soovib. «Ta vist ütles hea uudise enne – lümfid olid puhtad. Aga vähk oli jõudnud luudeni,» meenutab ta.

Järgnesid hormoonsüstid ja kiiritusravi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles