Rootsi perearstide liidu juht: riigisiseselt on erinevad koroonapiirangud

PM Tervis
Copy
Marina Tuutma, Rootsi Perearstide Seltsi esimees ja Rootsi Arstide Seltsi juhatuse liige.
Marina Tuutma, Rootsi Perearstide Seltsi esimees ja Rootsi Arstide Seltsi juhatuse liige. Foto: Erakogu/Göran Segeholm

Rootsi perearstide seltsi juht Marina Tuutma rääkis, et kui kevadel kehtisid Rootsis üleriiklikud koroonareeglid, siis nüüd on regioonidele antud õigus ise piirangute üle otsustada. Ühegi piiranguta on seni üks maakond.

Praegu vajab Tuutma sõnutsi Rootsis intensiivravi 237 inimest ja umbes 2000 inimest on haiglas, vahendab Med24. Haigestunute arv hakkab lähenema aprilli tasemele, aga intensiivravi vajavate ja haiglas olijate arv on väiksem. «Niipalju, kui ma olen haiglaarstidega rääkinud, siis neile tundub, et haigus pole praegu nii agressiivne. Samas on ka patsientide ravimise oskused tunduvalt paremad,» tõdeb Tuutma.

Kui kevadel olid üle-rootsilised reeglid, mis viidi sisse kogu riigis korraga, siis nüüd sügisel on need Tuutma sõnul maakondade põhised. «Kui kevadel oli nii, et tervisekaitseamet kehtestas korraga üleriigilised meetmed, siis nüüd toimub abinõude kehtestamine dialoogis kohalike nakkuskaitsearstidega ja olenevalt kohalikust nakkusolukorrast. Rootsis on igas maakonnas nakkuskaitsearst, kel on väga suured volitused. Kõigepealt toimus selline dialoog Stockholmiga, kus oktoobri lõpus kehtestati erinõuded. Praeguseks on ainult üks maakond, kus neid ei ole. Kõigis teistes regioonides on järjepanu karmistatud reeglid sisse viidud,» räägib Rootsi perearstide seltsi juht.

Enamus nõudeid on samad, mis kevadel ja nagu Eestiski: pesta käsi, hoida distantsi, jääda koju vähimategi haigustunnuste tekkimisel, töötada kodukontoris, vältida ostukeskuste külastamist ja teisi avalikke asutusi, kasutada internetikaubanduse teenuseid ja toidu transporti koju, vältida reisimist jne. «Võrreldes kevadega testitakse kõiki, kellel on kas või pisimgi muudatus enesetundes ja selgitatakse positiivse testitulemuse korral välja kontaktsed,» märgib Tuutma.

Keelatud on rohkem kui kaheksa inimesega kogunemised, samuti tuleb vältida nende inimestega kohtumist, kellega igapäevaselt koos ei olda ehk kohtuda võib ainult oma pereliikmetega, kellega elatakse koos või töökaaslastega, kellega igapäevaselt koos töötatakse. Kõik asutused ja tööandjad peavad võtma tarvitusele abinõud, et neid nõudeid oleks võimalik täita.

Suur muutus on seotud alkoholimüügiga. Baarides ja restoranides on alkoholimüük keelatud kell 22-11 ja kell 22.30 peavad kõik lõbustusasutused kinni olema. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles