Uuringus selgus, milline võib olla koroonaviiruse mõju ajule

PM Tervis
Copy
Covid-19 haiglasse jõudnud patsientide hulgas oli ka neid, kes said tõsise ajutrauma kukkumise tagajärjel.
Covid-19 haiglasse jõudnud patsientide hulgas oli ka neid, kes said tõsise ajutrauma kukkumise tagajärjel. Foto: Shutterstock

Teadlased nendivad uue uuringu põhjal, et Covid-19 võib kaasa tuua neuroloogilisi tüsistusi, sealhulgas insulte, krampe ja liikumishäireid, kirjutab CNN.

«Need konkreetsed Covidi tüsistused ja neuroloogilised häired üldisemalt on seotud teie võimega maailmaga mõttekalt suhelda,» ütles uuringu juhtivautor dr Pria Anand, Bostoni ülikooli meditsiinikooli neuroloogiadotsent. «Ma arvan, et see on selle viiruse ainulaadne ja laastav omadus.»

«Covid-19 neuroloogilised komplikatsioonid võivad tuleneda viiruse otsestest mõjudest, kuid peegeldavad tüüpiliselt närvisüsteemi reageeringut nakkusele,» ütles Ameerika neuroloogiaakadeemia president dr Orly Avitzur, kes ei ole uuringuga seotud. Näiteks võib Covid-19 patsientidel sageli esinev madal hapnikutase põhjustada entsefalopaatiat või ajukahjustust, mis võib osutuda püsivaks, selgitas ta.

Neil, kellel on raske Covid-19 kulg, võivad neuroloogi sõnul esineda immuunsignaalvalkude ehk tsütokiinide hüppelised tõusud, mis võivad mõjutada teadvust ja põhjustada segadust, mis võivad kesta pärast haigestumist kuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles