Perearst Piret Rospu: mumpsi, leetrite ja punetiste vaktsiin võib kaitsta koroonasse haigestumise eest

PM Tervis
Copy
Perearst Piret Rospu.
Perearst Piret Rospu. Foto: SCANPIX

Mumpsi, leetrite ja punetiste vastu suunatud vaktsiin (MMR) on elusvaktsiin, mille kohta on oletatud, et see võib veidi kaitsta ka Covid-19 haigestumise eest. Esmakordselt uuriti, kas MMRi vastu suunatud antikehadest sõltub Covid-19 kulg.

«Uuringus osales 80 inimest, kes reageerisid internetis jagatud kuulutuse peale. Uuritavad olid kõik põdenud Covid-19 ja neil määrati leetrite, mumpsi ja punetiste vastaste antikehade tiitrid. Osalejad jagati kahte gruppi sõltuvalt sellest, kas neil olid antikehad tekkinud vaktsineerimise tagajärjel (50 inimest) või muudel põhjustel, enamasti kas mumpsi, leetrite või punetiste põdemise tagajärjel (30 inimest),» kirjutab doktor Rospu Med24-s.

«Leiti oluline pöördvõrdeline seos mumpsiviiruse vastaste antikehade tiitri ja Covid-19 raskuse vahel vaktsineeritute grupis. MMRiga vaktsineeritud inimeste hulgas oli mumpsivastaste antikehade tiiter 134–300 ühikut (kaheksal inimesel) ainult nendel, kes olid Covid-19 läbi teinud asümptomaatiliselt; Covid-19 kergelt põdenutel jäid mumpsivastased antikehad allapoole 134 ühikut (17 inimest), mõõdukalt haigestunutel allapoole 75 ühikut (11 inimest) ning nendel, kes olid Covid-19 tõttu hospitaliseeritud ja vajanud hapnikravi, jäid mumpsivastaste antikehade tiiter allapoole 32 ühikut (viis inimest),» jätkas ta.

Võrdlusgrupis seost mumpsivastaste antikehade taseme ja Covid-19 raskuse vahel ei leitud. Samuti ei leitud seost vaktsineeritutel mumpsivastaste antikehade tiitri ja inimeste vanuse vahel või leetrite ja punetiste vastu suunatud antikehade tiitri ja Covid-19 raskuse vahel kummaski grupis.

Seega on vaktsineerimise, aga mitte mumpsi põdemise järel tekkinud mumpsivastaste antikehade tiiter seotud Covid-19 põdemise raskusega. See seos vajaks täpsustamist suuremates ettevaatavates uuringutes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles