Uued avastused heidavad valgust, miks Covid-19 on osa noortele eluohtlik

PM Tervis
Copy
Covid-19 patsient Limas
Covid-19 patsient Limas Foto: ERNESTO BENAVIDES/AFP/Scanpix

Kahe uue uuringu käigus on teadlased tuvastanud üliolulise immuunsüsteemi mehhanismi häirumise, mis võib olla põhjuseks, miks koroonaviirus on teatud osale inimestest nii eluohtlik.

Mõlemas uuringus viidatakse I tüüpi interferoonidele (IFN-id), mis mängivad olulist rolli Covid-19 erinevas kulus. Interferoonid on valgud, mida toodavad nakatunud rakud, et aidata peatada viiruse levikut.

Osal inimestest on nende töö pidurdunud, tuvastati teadusajakirjas Science avaldatud uuringutes.

Üks uutest uuringutest näitas, et enam kui 10 protsendil muidu tervetest inimestest, kellel olid rasked Covid-19 sümptomid, on antikehad, mis ründavad patsiendi enda interferoone ja takistavad neid korralikult SARS-CoV-2 viirusega võitlemast.

Teises uuringus vaadeldi patsiente, kes hospitaliseeriti raskete sümptomitega – mõned neist olid alles 20. eluaastates – ja leiti, et vähemalt 3,5 protsenti kandis geneetilisi mutatsioone, mis peatavad interferoonide korraliku töö.

«Need leiud pakuvad veenvaid tõendeid selle kohta, et I tüüpi interferoonide töö häiritus on sageli eluohtliku Covid-19 põhjus,» ütleb dr Jean-Laurent Casanova, Rockefelleri ülikooli St. Gilesi nakkushaiguste inimese geneetika labori juhataja. 

«Ja vähemalt teoreetiliselt saaks selliseid interferooniprobleeme ravida olemasolevate ravimite ja sekkumistega.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles