Perearst selgitab ⟩ Millal on põhjust kahtlustada, et laps võib šokolaadi või mandariinide vastu allergiline olla?

PM Tervis
Copy
Tsitruselised võivad pesudoallergilist reaktsiooni põhjustada.
Tsitruselised võivad pesudoallergilist reaktsiooni põhjustada. Foto: Shutterstock

Sageli juhtub, et lapse näole ilmub punetav lööve, kui ta on pintsli pistnud hulga mandariine või šokolaadi. Kas on tegemist allergiaga? Küsimusele vastab perearst Sergey Saadi.

Doktor Saadi sõnul on nahalööve, sügelus ning punetavad põsed, mis lastel pärast šokolaadi ja mandariinide söömist esineda võivad, peamiselt pseudoallergia tunnused. Pseudoallergia tekib teatud toiduainete liigsel tarvitamisel. «Erinevalt klassikalisest allergiast toimub pseudoallergia puhul keha reaktsioon võõrainele ehk söödud toidule ilma spetsiifiliste antikehade – immunoglobuliinide – osaluseta. Kõige sagedamini tekib pseudoallergia histamiini sisaldavate toitude liigse tarbimise tõttu. Näiteks on seda palju kakaos, šokolaadis, rohelistes hernestes, maapähklites, tofujuustus ja sojaubades,» selgitab perearst.

Monoreaktsiooni ainult apelsinidele või mandariinidele praktiliselt ei esine, sagedamini on need sümptomid seotud ristpseudoallergiaga. «Peamised pseudoallergiat esile kutsuvad ained on salitsülaadid, bensoaadid ja amiinid, samuti põhjustavad pseudoallergiat tooted, mis sisaldavad aminohapet histidiini, millest sünteesitakse histamiin ehk see peamine aine, mis allergilist reaktsiooni esile kutsub,» räägib Saadi. 

«Tsitrusviljad sisaldavad nii amiini kui ka salitsülaate – eriti mandariinid ja apelsinid. Sidrunid ja greibid on selles mõttes vähem ohtlikud. Reaktsiooni intensiivsus on otseselt seotud sellega, kui palju tsitrusvilju inimene sõi – mida rohkem tarbis, seda tugevam on allergia.» 

Kuigi mandariinid võivad põhjustada aktiivset histamiinivabanemist, ilma et oleksid kaasatud immunoglobuliinid ehk organismi poolt toodetavad klassikalises allergilises reaktsioonis osalevad antikehad, on visuaalsed sümptomid tõelise allergia sümptomitega äärmiselt sarnased – lööve ja nahapunetus. «Tegemist on söödud toidu põhjustatud nahapõletikuga, mis ei ole otseselt allergia. Niisiis, kui laps sööb pool kilo mandariine, on pseudoallergiline lööve talle peaaegu garanteeritud,» hoiatab perearst. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles