Mida võib endaga kaasa tuua alkoholi liigtarvitamine?

Apotheka
Copy
Foto: Shutterstock

Pikkade pühade lähenedes on paslik rääkida lähemalt alkoholi liigtarvitamisest. Apotheka proviisor Triinu Entsik-Grünberg kõneleb lähemalt, kuidas mõjub meie organismile alkoholi liigtarvitamine, millised haigused või tervisemured võivad nii alguse saada ning millist abi leiab apteegist, et oma olemist paremaks muuta.

Eestis on sarnaselt teiste põhjamaadega elanikkonna keskmine alkoholi tarbimine olnud suur murekoht. Maailma Tervishoiuorganisatsiooni hinnangul kujutab kuus liitrit puhast alkoholi elaniku kohta aastas piiri, millest alates tekib oluline kahju rahva tervisele, siis Eestis oli see näitaja veel 2007. aastal 12,5. 20919. aastal joodi iga elaniku kohta puhast alkoholi 8,7 liitrit, seega olukord on paranenud, aga siiski kujutab see endiselt endast ühiskonnale tõsist probleemi.

Ilmestamaks statistikas kajastatavaid näitajaid, siis ühes alkoholiühikus sisaldub 10g ehk 0,01 liitrit puhast alkoholi. Ehk siis 2019. aastal tarvitas keskmiselt iga Eesti elanik imikust raugani 870 alkoholiühikut ehk ligemale kaks ja pool ühikut igapäevaselt.

Alkoholi tarvitavad paljud inimesed, mis kujutab endast omaette problemaatikat, aga oluline on teadvustada, et 10-15 protsendil inimestest on eelsoodumus alkoholisõltuvuse tekkeks. Siinjuures tuleb meeles pidada, et ei ole vahet, kas tarbida mõnda kallist veini või kõige odavamat viina - mõlemad sisaldavad potentsiaalset alkoholisõltuvust tekitavat, organismi mürgitavat ja seeläbi erinevaid terviseriske suurendavat etanooli.

Nii on näiteks leitud, et alkoholil ja vähi tekkeriskil on kindel seos. Iga alkoholikogus ja ükskõik kui harva, tõstab vähi riski. Mida suuremad on tarbitavad kogused, seda suurem ka risk. Seos alkoholiga on leitud seitsme vähiliigi puhul: suuõõne-, neelu-, söögitoru-,  kõri-, rinna-,  soole - ja maksavähk.

Üheks laialdaseks probleemiks on kujunenud stressi leevendamine alkoholiga, mis kujutab endast tegelikult nõiaringi. Esialgu annab alkoholi tarvitamine stressiperioodil hea kerge enesetunde ja mured ununevad, aga mõne aja möödudes avalduvad alkoholi negatiivsed küljed – aina kehvem meeleolu ja uneprobleemid. Pea ei tööta enam hästi, ilmnevad üleväsimus ja tujukus, mis nõuab murede kustutamist uue alkoholiannusega. Ja kuna juues tegelikke probleeme ei lahenda, siis need kuhjuvad ja muutuvad veelgi suuremaks.

Kui alkoholi tarvitatakse pidevalt üle madala riski piiride, mis naistel on üle 2 ja meestel üle 4 alkoholiühiku päevas, kusjuures nädalasse jääb vähemalt 3 alkoholivaba päeva, siis tõuseb risk haigestuda südame- ja veresoonkonna haigustesse –  kõrge vererõhktõbi, südame rütmihäired, südame isheemiatõbi, insult ja südame infarkt. Tuletame meelde, et 2019. aasta statistika kohaselt tarvitati meil olenemata soost ilma ühegi puhkepäevata aastas iga elaniku kohta peaaegu 2,5 alkoholiühikut. Üks alkoholiühik on 32ml kanget 40 % alkoholi või näiteks veidi enam kui 100 ml veini või 244 ml 5,2 % kangusega õlut.

Alkoholi liigtarvitamise tagajärjel võib tekkida ka pankreatiit ehk kõhunäärme põletik. Riski suurendab veelgi alkoholi tarvitamine koos rasvarikka toiduga. Äge pankreatiit kestab paar päeva ja üldjuhul ei ole see ohtlik. Kroonilise vormi korral kestab põletik aga pikemalt ja võib tekkida organi ehk pankrease püsiv kahjustus.

Alkoholi tarbimisel suuremas koguses, kui loetakse eelpoolnimetatud madalaks riski piiriks, võib küllaltki lühikese ajaga põhjustada maksa rasvumist ehk steatoosi. Steatoosile on iseloomulikud sümptomid kerge ebamugavustunne kõhus, söögiisu kadumine või iiveldus. Steatoos kaob reeglina, kui teha alkoholitarbimisse umbes kahenädalane paus, aga pikemaajaline alkoholi liigtarbimine võib endaga kaasa tuua märksa tõsisemaid ja püsivamaid probleeme. Üheks selliseks on alkoholhepatiit, mis võib vahel tekkida ka lühema aja jooksul kui korraga tarbitakse suurem kogus alkoholi. Kergemate vormide puhul taastub maks täielikult, kui joomine lõpetatakse. Raskematel juhtudel võib see haigus aga olla eluohtlik.

Lõppstaadium maksa kahjustamisel on maksatsirroos, mille tulemusel maksa kude armistub ja ei suuda enam oma funktsiooni täita. Maksatsirroosi puhul alkoholi tarvitamise lõpetamisel maks enam ei taastu. Küll aga aitab alkoholist täielikult loobumine vältida maksa edasist kahjustamist ja pikendab eluiga.

Alkoholi tarbimisel tuleks tähelepanu pöörata ka selle koosmõjule ravimitega. Rusikareegel on, et alkohol ja ravimid ei sobi kokku ning see kehtib ka käsimüügis müüdavate, mitte ainult retseptiravimite korral. Enne koosmanustamist loe kindlasti pakendi infolehte, kas antud ravimile on hoiatus koos alkoholiga tarbimise kohta. Eriti tähelepanelik peaksid aga olema, kui tarvitada antibiootikume, antidepressante, epilepsia-, allergia- või südameveresoonkonna haiguste ravimeid.

Pohmelli leevendamine

Pohmell on alkoholimürgistuse kergem vorm ja märk sellest, et organism võitleb etanooli ehk mürgiga. Pohmelli leevenduseks joo palju soovitavalt gaseerimata jooke. Vedelikukaotuse leevendamiseks sobivad hästi mahlad.

Kohe pärast peojärgset ärkamist on mõistlik juua klaas vett ja samamoodi jätkata iga tunni järel. Veele võiks võimalusel lisada lahustuvat C-vitamiini, sest see kiirendab alkoholi ainevahetust maksas. Mida kiiremini alkohol verest kaob, seda kiiremini organism toibub. Peavalu vastu aitavad tavapärased valuvaigistid paratsetamool ja ibuprofeen. Samas tuleks nende manustamisega alkoholitarbimise järel olla ettevaatlik, kuna need võivad omakorda ärritada seedetrakti, mis on juba niigi alkoholi tarbimisest traumeeritud.

Lisaks on pohmelli sümptomite leevendamiseks mõeldud järgnevad tooted: Blue Morning trandermaalsed pohmelliplaastrid, Pohmu lahustuv pulber ja Antipohmelin kapslid.

Üleüldiste maksafunktsioonide toetamiseks on apteegist võimalik soetada omale järgnevad tooted: Hepastrong Amino kapslid, Adeliv Complex kapslid, Lagosa tabletid ja Liverta XR kapslid.

Alkoholi mürgistuse korral väldi järgnevaid vigu

  • Ära anna joobes inimesele kohvi, sest see suurendab organismi vedeliku puudust veelgi.
  • Ära kutsu kunstlikult esile okserefleksi, sest alkoholimürgistusega inimese okserefleks ei tööta korralikult ja ta võib lämbuda.
  • Ära vii alkoholi liigtarbinud inimest külma dušši alla, sest ka alkohol alandab kehatemperatuuri ja need võivad koosmõjus põhjustada alajahtumist.
  • Ära jäta alkoholimürgistuses inimest üksi välja magama, sest alkoholi imendumine maost ja soolestikust vereringesse võtab rohkem aega, kui joomine ise ning selle mõju on seega pikaajaline.
Copy
Tagasi üles