Viimastel aastatel on ilmunud erinevate allergiaohtlike toiduainete kohta uuringuid, mis näitavad, et varasem alustamine vähendab ülitundlikkuse kujunemise riski. Näib, et just vanusevahemikus neli kuni kuus kuud on laste immuunsüsteem valmis erinevaid toiduga saadavaid valkusid tundma õppima ja ohutuna tõlgendama, kirjutab Med24.
Gluteenitarbimise varajane alustamine võib lapsi tõsise terviseprobleemi tekkimisest säästa
Nüüd ilmus gluteeni kohta seda teadmist kinnitav uuring. Varasemates uuringutes on gluteeni kogused olnud varieeruvad ja ka gluteeni menüüsse lisamise ajad olnud erinevad.
Selles uuringus jagati imikud kahte gruppi. Ühed said ainult rinnapiima kuni kuue kuu vanuseks saamiseni – seda soovitavad praegu Ühendkuningriigis kehtivad juhendid. Teised lapsed said rinnapiima ja alates neljandast elukuust hakkasid selle kõrvale saama ka gluteeni sisaldavaid toitusid (4 grammi nisuvalku nädalas kahe erineva nisul baseeruva küpsise näol). Lapsi uuriti transglutaminaasivastaste antikehade suhtes kolme aasta vanuses. Positiivse antikehade analüüsiga lapsed suunati edasistele uuringutele spetsialisti juurde.
Uuringut alustas üle 1300 lapse, kolme aasta vanuses uuriti tsöliaakia autoantikehade suhtes neist 1004 last. Selgus, et pärast kuue kuu sünnipäeva gluteeniga alustanud laste hulgas oli tsöliaakiat kolme aasta vanuses rohkem kui oodati – 516 lapsest seitsmel. Samas, nelja kuu vanusena gluteeniga alustanud 488 lapsest ei leitud tsöliaakiat ühelgi.
Seega võib nelja ja kuue kuu vanuses gluteeni tarbimisega alustamine olla seni esimene võimalus tsöliaakia ennetamiseks.