Uuring Emakakaelavähi riski on võimalik märkimisväärselt vähendada

PM Tervis
Copy
HPV-vastane vaktsiin kaitseb emakakaelavähi eest.
HPV-vastane vaktsiin kaitseb emakakaelavähi eest. Foto: Shutterstock

Kuna protsess emakakaelavähi tekkeks võtab aega, pole siiani olnud ametlikult võimalik rääkida vähivastasest vaktsiinist. Nüüd on avaldatud esimene uuring, kus näidatakse täpselt seda, mida ongi oodatud, kirjutab Med24.

Papilloomiviiruse (HPV) vastu suunatud vaktsiini on siiamaani kasutatud argumendiga, et vaktsiin kaitseb suure vähiriskiga HPV-tüvede eest, ja on näidatud ka kaitset emakakaela düsplaasiate ehk prekantserooside suhtes. Nüüd tõestati esmakordselt, et HPV-vastane vaktsiin kaitseb emakakaelavähi eest. Kaitse tugevus sõltub vanusest vaktsineerimise hetkel, nooremas eas vaktsineeritud saavad tugevama kaitse.

Rootsis analüüsiti üle 1,6 miljoni tüdruku ja naise andmeid, keda vaktsineeriti neljavalentse HPV-vaktsiiniga aastatel 2006–2017. Enam kui poolest miljonist naisest, keda oli HPV vastu vaktsineeritud vähemalt ühe vaktsiinidoosiga, diagnoositi emakakaelavähk 19-l (0,004%). Samas, enam kui 1,1 miljonist naisest, kes polnud vaktsineeritud, diagnoositi emakakaelavähk 538-l (0,05%).

Emakakaelavähi kumulatiivavaldumus oli 47 juhtu 100 000 vaktsineeritud naise kohta ja 94 juhtu 100 000 vaktsineerimata naise kohta. 

Riski vähenemine oli veel olulisem naistel, keda oli HPV vastu vaktsineeritud enne 17-aastaseks saamist: kumulatiivavaldumus vaid neli juhtu 100 000 naise kohta enne 17-aastaseks saamist ja 54 juhtu 100 000 naise kohta pärast 17-aastaseks saamist vaktsineeritutel. Enne 17-aastaseks saamist vähemalt ühe doosiga HPV vastu vaktsineeritutel oli 88% väiksem risk emakakaelavähi diagnoosi saamiseks võrreldes nendega, keda HPV vastu kunagi vaktsineeritud ei olnud.

See riiklikel andmebaasidel põhinev uuring on esimene tõestus, et HPV-vaktsiin tõesti kaitseb emakakaelavähi eest, nagu kogu aeg on oodatud. HPV on seotud ka mitmete muude vähipaikmetega, kuid nende kujunemiseks on HPV-ga nakatumisest loetuna vaja pikemat aega võrreldes emakakaelavähiga. Näiteks anaalvähi diagnoosimise tipp on 40 ja suu-neeluvähkidel 50 aastat pärast HPV-ga nakatumist - seega tuleb tõestust nende vähkide eest kaitsva toime kohta oodata tõenäoliselt veel mõned aastakümned.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles