7 lihtsat viisi, kuidas murda koroonamasendus

Getter Adeele Tamm
Copy
Illustreeriv pilt
Illustreeriv pilt Foto: Altaf Qadri/AP

Tahest-tahtmata mõjutavad koroona aeg ja karantiin oluliselt inimeste vaimset tervist. Paljudel vanematel tuleb lisaks töökohustustele kodus ka laste õpetamisega tegeleda. Selle kõrval on eriti oluline lisaks füüsilisele heaolule keskenduda ka vaimsele tervisele.

Nõuanded, et hoida või parandada vaimset tervist: 

Loo endale rutiin

Soovituslik oleks luua endale igapäevane ajakava ning sellest kinni hoida. Rutiin on oluline nii vaimse kui ka füüsilise tervise seisukohast. 

Toitu tervislikult

Eriti oluline on süüa palju värsket (juur- ja puuviljas, marjad). Vältida võiks kõrge rasva- ja suhkrusisaldusega toitu.   

Tee trenni 

Isegi, kui jõusaali praegusel ajal ei kipu, siis suurepärane võimalus on õues või kodus  treenida. Youtube on täis tasuta treeningvideod, samuti on ka õues jalutamine jätkuvalt ilma  rahata. Iga päev vähemalt 30 minutit intensiivset liigutamist aitab korras hoida meie füüsilist- ja vaimset heaolu. 

Hoia sidet lähedastega

Isegi, kui koroona tõttu ei ole hetkel päriselus võimalik lähedastega kohtuda, siis sellest hoolimata on väga oluline otsida võimalusi nendega suhtlemiseks. Õnneks elame 21.sajandil, kus võimaldab tehnika virtuaalseks kohtumiseks. 

Toida oma spirituaalsust

Meditatsioon ja usk on sellisel keerulisel ajal väga olulisteks võtmesõnadeks. Sotsiaalne distantseeritus võib inimestes tekitada masendust, stressi ja ärevust. Kuna erinevatest uuringutest on selgunud, et see aitab oluliselt vähendada neid seisundeid, siis on eriti oluline mediteerida iga päev. 

Hoidu alkoholist

Paljud inimesed joovad alkoholi selleks, et oma tuju muuta, kuid selle mõju möödumisel tunneb end inimene veel halvemini kui enne. Seega ei ole mõnuainete tarbimine lahenduseks probleemidele.  

Tee midagi, milles sa oled hea

Mida sa teha armastad? Milliseid tegevusi tehes võid end ära unustada? Nautides aega iseendaga võib vähendada stressi. Tehes midagi, mis on meelepärane, tähendab seda, et selles ollakse ka väga hea ja saavutustunne suurendab enesearmastust. 

Allikad: Mentalhealth, Healthline 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles