UURING ⟩ Selgusid koroonasse suremise riskifaktorid

Getter Adeele Tamm
Copy
Illustreeriv pilt
Illustreeriv pilt Foto: MARKO DJOKOVIC/EPA

Marylandi ülikooli meditsiinikooli (University of Maryland School of Medicine) teadlaste uue uuringu kohaselt on haiglaravil viibivatel Covid-19 patsientidest suurem risk surra meestel, rasvunud inimestel ja  neil, kellel on diabeedi või kõrgvererõhu tüsistused.  

Ajakirjas Clinical Infectious Diseases avaldatud uuringus võtsid  teadlased luubi alla 613 haiglat üle USA. Selleks, et teha kindlaks seosed patsientide ühiste tunnuste ja koroonasse suremise vahel, uuriti ligi 67 000 hospitaliseeritud Covid-19 patsienti.

Analüüs näitas, et meestel oli 30 protsenti kõrgem tõenäosus surra võrreldes samas seisus olevate naistega. Haiglaravil viibivatel patsientidel, kes olid rasvunud, kellel oli kõrgvererõhktõbi või diabeet, oli suurem risk surra kui neil, kellel antud näidustused puudusid. Selgus, et 20–39-aastastel oli eelnevalt loetletud juhtude korral suurem tõenäosus Covid-19 tagajärjel surra kui nende tervetel eakaaslastel. 

«Ennustus, millistel haiglaravil viibivatel patsientidel on kõrgeim risk surra, on USA jaoks väga oluline, sest siin on haigestunuid ja hospitaliseeritud inimesi detsembrikuus olnud rekordarv,» ütles uuringu autor Anthony D. Harris. «See teadmine tuleb igal juhul kasuks. Arvan, et mõistmine, millistel haiglaravil viibivatel Covid-19 patsientidel on suurim suremusrisk, võib aidata keerulistes olukordades raviotsuseid langetada.»

Sellele vaatamata oli siiski vanus koroona puhul suurim risk. Arvude võrdlemisel tuli välja, et suremise tõenäosus kerkis iga elukümnendi lisandumisel. Laste suremus oli kõige madalam, ehk 2 protsenti ja kõige kõrgem oli see näitaja 80-aastaste ja vanemate inimeste seas, ehk 34 protsenti. 

Uuringust selgus ka midagi head. Nimelt leidsid teadlased, et haiglaravil olevate patsientide suremus on USAs alates aprilli pandeemia algusnädalatest märkimisväärselt langenud. Selle põhjus on ilmselt uued ravimeetodid ja arstide laialdasemad teadmised haiglaravil olevate patsientide õigest ravimisest.

Allikas: Medicalxpress

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles