6 moodust, mis aitavad pohmelli kiiresti seljatada (1)

Getter Adeele Tamm
Copy
Illustreeriv foto.
Illustreeriv foto. Foto: Madis Veltman / Postimees

Igale peole ei pea järgnema rasket hommikut, kuid siiski külastab pohmell nii mõndagi peole järgneval hommikul. Teeme selgeks, millised on need kuus moodust, kuidas alkoholiga liialdamise tagajärjel tekkinud kehva enesetunnet parandada. 

1. Joo vett, et vedelikupuudust vältida

Juba peo ajal oleks kasulik alkoholi kõrvale vett juua. See ennetab pohmelli olulisel määral. Samuti aitab vahetult enne magamajäämist vee kaanimine ära hoida hommikust kehva olekut. Isegi kui õhtul läks see meelest, on üles ärgates vee tarbimine lausa hädavajalik. 

2. Tarbi ka teisi vedelikke, et elektrolüüte taastada

Kuna alkoholi tarbides urineerib inimene palju, kaotab ta seetõttu ka elektrolüüte. Nende puuduse tagajärjel võid tunda peapööritust, iiveldust ja krampe. Elektrolüütide taastamiseks oleks soovituslik juua puljongit või spordijooke.  

3. Nii enne kui ka pärast joomist söö toitainerikast toitu

Erinevad uuringud on näidanud, et söömise ja alkoholi joomise ühendamine aitab kehal paremini vägijoogiga toime tulla. Kuid mida süüa, kui pohmell on juba käes? Eksperdid soovitavad süüa banaani, sest see sisaldab palju mineraalaineid, mida alkohol hävitab. Parim lahendus oleks teha smuuti banaanist, kookospiimast, kahest supilusikatäiest maapähklivõist ja proteiinipulbrist. 

4. Proovi ingveriga iiveldusest üle saada

Nii arstid kui ka toitumisspetsialistid nõustuvad, et ingver on üks parimaid looduslikke ravimeid maoärrituse leevendamiseks, mis on sageli pohmelli tavaline sümptom.

Tänu ingverile saab kõhuvalu vähendada ja kiirendada seedimist. 2019. aasta detsembris avaldatud analüüsist selgus, et ingver vähendas keemiaravi saavatel vähihaigetel oksendamist 60 ja väsimust 80 protsenti. Ingverist saab teha nii teed kui ka kasutada smuutis.  

5. Tarvita kummelit ärevuse või uimasuse leevendamiseks

Isegi kui see ei kõla eriti tuttavalt, võib pohmell mõnel juhul tekitada inimeses ärevust ja uimasust. 2019. aastal tehtud uuringust selgus, et häbelikel inimestel oli päev pärast alkoholi tarbimist veelgi suurem ärevus kui enne. Seega soovitavad eksperdid rahustuseks juua kummeliteed. Lisaks aitab see jääda sügavamasse unne ja leevendada kõhuprobleeme. 

6. Taasta oma energia B-vitamiiniga ja kaitse oma immuunsust C-vitamiiniga

Paljud pohmelli sümptomid tulenevad toitainete puudusest ning alkoholi tarvitamine mõjutab eriti B-vitamiini. See hoolitseb energia, aju funktsioneerimise, immuun- ja närvisüsteemi tavapärase toimimise eest. B-vitamiini puudust saab seostada väsimuse ja madala energiatasemega. Soovituslik oleks süüa muna, mis on suurepärane B-vitamiini allikas. 

Ekspertide sõnul on teine väga oluline pohmellist taastumise vitamiin C-vitamiin. Kuna alkohol nõrgendab immuunsüsteemi, tuleks erinevate viiruste vältimiseks C-vitamiini varusid täiendada. Seda saab näiteks brokolist, punasest paprikast, apelsinist, kiivist ja maasikast. 

Allikas: Everydayhealth

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles