Perearst Marje Oona: Covid-19 vaktsiinil pole Ühendkuningriigis toimuvaga mingisugust seost (1)

PM Tervis
Copy
Perearst Marje Oona.
Perearst Marje Oona. Foto: SCANPIX

«Selle tüvega haigusjuhud on Ühendkuningriigis levinud juba alates septembrist - esimene tuvastatud haigestumine oli 20. septembril ja teine 21. septembril ja sealt siis juba edasi,» avaldas sotsiaalministeeriumi ekspertkomisjoni liige, perearst Marje Oona.

«Ühendkuningriigis võib olla tegemist kiiremini leviva SARS-CoV-2 tüvega, aga kas see tüvi tõepoolest levibki kiiremini, veel uuritakse,» ütleb doktor Oona. «Veel ei ole selgelt teada, kas hoogne nakatumine on seotud just selle uue tüvega või või lihtsalt sellega, et SARS-CoV-2 levib ka muidu hoogsalt. Kõrge nakkavusega haigused, kui neid ebapiisavalt piirata, levivadki eksponentsiaalselt,» lisas ta. «Kui nakatumiskordaja on kaks, siis 2000 nakatunust saab 4000, edasi 8000, 16 000, 32 000, 64 000, 128 000, 256 000, 512 000 ja järgmine samm on juba üle miljoni. Seetõttu on nakkushaiguste puhul parem karta kui kahetseda!»

Perearsti sõnul ei ole hetkel Ühendkuningriigis toimuval seost Covid-19 vaktsiiniga. «Praeguseks on Ühendkuningriigis vaktsineeritud umbes 0,5 protsenti elanikkonnast ja sellel ei saa haigestumise tasemele veel mitte mingit mõju olla. Küll on osad kõige haavatavamad juba kaitstud,» kinnitas doktor.

Teiseks põhjuseks, miks vaktsineerimine ja koroonaviiruse uus tüvi omavahel seotud ei saa olla, toob ta välja selle, et vaktsiinis ei ole mitte midagi elusat, mis ühelt inimeselt teistele edasi leviks.

Väljatöötatud vaktsiinid toimivad doktor Oona sõnul ka koroonaviiruse uue versiooni puhul. «Vaktsiinis on viiruse ogavalku kodeeriv väike nukleosiidide jupike, abiainena soolad ja rasvatilgake ümber selle jupi,» selgitas ta. «Kuna vaktsiin annab kaitse terve ogavalgu eest, muutunud on aga ainult väike osa ogavalgust, siis vaktsiini kaitsetoime on endiselt olemas.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles