Sotsiaalepidemioloog: majandus kukkus ka siis, kui katk möllas

Getter Adeele Tamm
Copy
Illustreeriv pilt
Illustreeriv pilt Foto: Shutterstock

Üsna pea saab aasta sellest, kui Hiina teadlased avastasid Covid-19 viiruse olemasolu. Praeguseks on üle maailma olnud koroonasse nakatumisi 77,4 miljonit, paranenud on 43,7 miljonit ja surnud siiani 1,7 miljonit. Maailm on istunud oma kodudes 2020. aasta jooksul rohkem kui kunagi varem.

Yale'i professor, sotsiaalepidemioloog dr Nicholas Christakis vaatles aastatuhandete jooksul esinenud haigusi. Ta sõnas, et kõik pandeemiad lõppevad kord. Nii oli see isegi siis, kui veel vaktsiine ei olnud. Siiski arvab professor, et Pfizeri ja Moderna vaktsiinid saavad nii maailma tervise ajaloo suurimaks väljakutseks kui ääretuks inimkonna saavutuseks. «Oleme esimene inimpõlv, kes on kunagi silmitsi seisnud sellise hädaohuga, kus meil on võimalik reaalajas efektiivselt antud olukorrale reageerida. See on imeline,» ütles Christakis. 

«Paljud inimesed näivad arvavat, et just meie valitsuse tegevus põhjustab majanduse aeglustumise – see on vale,» ütles ta. «Viirus on see, mis põhjustab majanduse aeglustumist. Majandus kukkus ka iidsetel aegadel, kui veel katk möllas. Isegi siis, kui valitsus ei käskinud koole ja restorane sulgeda,» märkis ta. Christakis ütles veel, et kuna valeinformatsiooni levib praegu nii palju, siis oleme seetõttu muutunud veidi haavatavaks. Kuid selle levik pidavat pandeemiale vägagi iseloomulik olema. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles