Mis juhtub, kui pakasega tekib nina alla jääpurikas?

Getter Adeele Tamm
Copy
Illustreeriv foto
Illustreeriv foto Foto: Shutterstock

Ilmselt on nii mõnedki kokku puutunud sellega, kuidas näokarvad hakkavad miinuskraadidega jäätuma. Polaaruurija Juliane Gross märkis, et kui temperatuur langeb juba tugevalt alla nulli, siis võib vesine nina tekitada kergelt jääpurikaid.

Külma ilmaga tekib vesine nina ligi 50 kui 90 protsendil inimestest, vahendab livescience. Nina kaudu hingamine soojendab ja niisutab õhku, enne kui see jõuab kopsudesse; kui õhk on väga külm ja kuiv, tekitab nina selle niisutamiseks rohkem vedelikku. 

Antarktikas, väga ekstreemsetes tingimustes hakkab nina aga kohe külmuma. «Kuna nina on nii külm, siis sa ei tunne ja ei pane tähele, et huule kohale kerkib suur jääpurikas. Lisaks ei näe sa ennast ja nina on tuim,» ütles Gross. Nina alla tekkivad kujutised muutuvad eriti naljakaks, sest tuul puhub ja see vormib jäätunud osa. 

Samuti võivad külmakraadid mõjutada ka näiteks habet, ripsmeid, kulmusid. Selline pakane aga ei kahjusta nahka, sest suurem osa jääst koguneb näokarvadele. Seda erinevalt külmakahjustusest, mille käigus jääkristallid moodustavad nahakudede sees ja võivad põhjustada tõsiseid probleeme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles