Tervise lühiuudised

Postimees
Copy
Tallinnas algas 4875 eesliinil töötava meediku kaitsesüstimine, 27. detsmbril, pildil Karmen Joller.
Tallinnas algas 4875 eesliinil töötava meediku kaitsesüstimine, 27. detsmbril, pildil Karmen Joller. Foto: Konstantin Sednev

Eakad südamehaiged vajavad Covid-19 vaktsiini

«Covid-19 vaktsiinid on eakatele südamehaigetele väga vajalikud, kaitstes neid koroonaviiruse vastu,» ütles kardioloog Margus Viigimaa. «Maailmas on koroonaviiruse tagajärjel surnud üle 1,6 miljoni inimese ja nende hulgas on üle 65-aastaseid ca 80 protsenti. Südame-veresoonkonna haiguse, kas või kõige levinuma kõrgvererõhutõve esinemisel on suremusrisk palju kõrgem,» toonitas Viigimaa. Kardioloog märkis, et võimaliku leebete kõrvaltoimetega kaasneva ebamugavustunde kaalub kuhjaga üles pikaajaline kaitse potentsiaalselt surmava haiguse vastu. «Hea uudis eakatele on, et üle 65-aastastel esineb Covid-19 vaktsiini kõrvaltoimeid vähem. Selle võimalik selgitus on väiksem põletikureaktsioon ja immuunvastus vanemas eas,» lisas ta.

1,1 protsenti ehk umbes 12 000 inimest täiskasvanud elanik­konnast on Tartu Ülikooli korraldatava koroona­viiruse levimuse seireuuringu järgi nakkusohtlikud.

Koroonavaktsiin tõi Karmen Jollerile turvatunde

Perearst Karmen Joller sai pühapäeval koroonavaktsiini. «Süstikoht on veidi tundlik, aga ainult siis, kui miski sinna vastu läheb. Täna on mul olnud väga tegus päev ja tunnen end suurepäraselt,» lausus ta eile.

Joller tõdes, et tunneb muutust psüühilises seisundis. «Ma tunnen tõelist vabanemist, kergendust. Ma ei saanudki varem aru, et tegelikult tekitas ka minus stressi teadmine, et ma võin haigestuda – oma töö tõttu, oma pereliikmete kaudu, juhuslikult ühistranspordis või poes kohatud inimese kaudu. Praegu tunnen suurt kergendust, et varsti võin olla palju julgem – järgin küll endisi distantsi-, hügieeni- ja maskinõudeid, aga tean, et olen kaitstud. Turvatunne on,» ütles ta.

Joller lisas, et ootab väga teist süsti ja kolm nädalat tundub pikk aeg. «Siis veel nädal ja mul ongi maksimaalne kaitse, mida tänapäeval saavutada võib. Soovin väga, et kõik inimesed seda turvatunnet kogeda saaksid!»

Ravikindlustuseta inimesed saavad sõeluuringuid tasuta

Uuest aastast hakkab haigekassa rahastama kolme vähi sõeluuringut ka ravikindlustuseta inimeste puhul, sest varakult avastatud vähk on ravitav. Eestis pakutakse riigi rahastusel emakakaela-, rinna- ja jämesoolevähi sõel­uuringut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles