Madrats on une jaoks hädavajalik ja uni- hea tervise jaoks

Copy
Foto: Lonas

Öö on keha taastumise jaoks eriti oluline aeg. Samas hommik on aeg, kui sa saad hinnata, kas öine puhkus oli piisav ja kas sa oled päeva väljakutseteks valmis. Või kui sa ärkad väsinult, kurnatult või märkad lihas- või seljavalu- ning jõuad kiiresti otsusele, et öö oli rahutu. Sellised aistingud võivad olla olulisteks signaalideks, et keha ei saa korralikult puhata.

Muidugi on kõikide terviseprobleemide esimene ja kõige tähtsam seletaja tervise professionaal. Kuid ka suuremad halva tervise põhjustajad võivad olla  lihtsasti parandatavad. Üks neist- unekeskkond, mis hõlmab sinu madratsit, kattemadratsit või isegi voodiriideid ja peaks sobima su keha isiklike vajadustega. See võib vajada parandamist, kui sa unustasid oma unekeskkonda luues kuulata oma keha ja selle individuaalseid vajadusi.

Selles artiklis räägime me, mis tähtsus on unekeskkonna peamistel loojatel – madratsil, kattemadratsil ja voodiriietel, mis mõjutavad su tervist ja heaolu.

Madratsiomadused ja nende seos tervisega

Magamisaluse tähtsust alahinnatakse sageli ja rahuliku une eest vastutamise tähtis töö antakse lihtsalt igale saadaolevale madratsile või voodile. Uni ja selle mõju meie tervisele ütleb, et me ei peaks nende valikute tegemisel nii hooletud olema. Parimad madratsid vastavad keha harjumustele ja hoolitseb öösiti kvaliteetse une eest. Seega tähendab oma une eest hoolitsemine oma tervise eest hoolitsemist.

Madratsi head omadused pakuvad kehale magamise ajal piisavalt toestust, eriti selgroole, puusadele ja õlgadele. Selle tulemusel on keha öösiti usaldusväärses ja stabiilses asendis, mis loob kehale oivalised puhkamistingimused. Igasugune kõrvalekaldumine õigest asendist hakkab põhjustama aistinguid, mis algul on tähtsusetu, kui lõpuks arenenvad eredateks ja selgelt äratuntavateks ebameeldivateks tunneteks- näiteks seljavalu, väsinud kael, valu puusades ja liigestes ja muud sellist. Ja see kõik saab alguse magamise pealt, ajal, mille keha võtab puhkamise ja taastumise jaoks, kuigi vahel juhtub vastupidine.

Teine madratsi väga tähtis mõju on märgatav lihastes. Samal ajal kui sina kujutad ette, et kõik lihased magamise ajal lõdvestuvad ja lihtsalt ei tee midagi, sõltub see tegelikult magamisasendist, sest mõned lihased või lihasgrupod on sunnitud raskeid koormaid hoidma. Kui madrats on liiga pehme või liiga kõva, leiad sa end öösel vähkremas, üritades leida paremat, mugavamat magamisasendit ja nii tehes paned sa oma lihased keha teisiti asetamiseks tööle, kaotades nii väärtusliku võimaluse lõdvestuda. Kui su keha on sunnitud olema sobimatus, ebamugavas asendis, tunned sa parimate võimaluste otsimisel pidevat pinget. Nii et ära üllatu, kui ärkad väsinu ja valusana.

Sobimatu kehaasend mõjutab ka vereringet, tavaliselt tasakaalust väljas kehaasendi ja halva kaalujaotuse tõttu. See tavaliselt sunnib magajat ümber pöörama ja keha ebaloomulikku asendisse panema, mis kvaliteetunega kokku ei käi. Tervis on täielikult kompleksne probleem ning vaid üks viga võib viia suurte kaebusteni, mis arenevad tõsisteks elukvaliteeti mõjutavateks ebamugavusteks. Seda meeles pidades peaksid sa märkama magamisaluse isikliku valiku vaieldamatut tähtsust.

Madratsite ja kattemadratsite tüübid ja omadused?

  • Polüetüleen, viskoelastik ja lateks vaht madratseid või kattemadratseid peaks kaaluma kõige parema kehatoetuse otsimisel.
  • Neile, kes tunnevad valu ja kangust seljas, kaelas, puusades, liigestes ja teistes kehaosades soovitatakse kaaluda polüuretaani (vahtu) ja viskoelastseid madratseid.
  • Ülekaaluliste jaoks on olulised tugevad vedru ja vedrutaskutega madratsid. Lateksmadratsid kohanevad kehakujudega ideaalselt ja jaotavad kaalu võrdselt, mis teeb ka neist hea valiku.
  • Looduslikest materjalidest nagu puuvillast, villast või sulgedest ja udusulgedest kattemadratsid võivad aidata olemasolevaid madratseid pehmendada ja pakkuda lisamugavust.
  • Allergiatega inimesed peaksid valima lateks, polüuretaan või viskoelastsest vahust madratseid ja kattemadratseid, millel on antiallergeensed omadused.
  • Kõik, kes öösiti kõvasti higistavad, peaksid valima vedru või vedrutaskutega madratsi, mis on jahe ja suurepäraste ventileerimisvõimega, sobib ka kookoskiuga madrats või kattemadrats.

On ilmselge, et madrats kannab suurt osa kvaliteetse une vastutusest. Selle mõju numbritesse panemine võib muidugi olla rohkem ebatäpne kui sobiv. Samas on samuti selge, et need madratsi vastutused aitavad luua kvaliteetset und mitte ainult inimestele, kellel ei ole kaebusi, aga sellest on ka eriti suur abi neile, kellel on mitmetel põhjustel unehäiringud ja kannatavad unetuse käes füsioloogilistel põhjustel.

Suur osa neist on madratsiga neutraliseeritav, kasutades ära selle tehnoloogilisi lahendusi ja kasutatud materjalide omadusi, mis koos lasevad madratsil inimkeha füsioloogilistele omadustele ja uneharjumustele. Ja kui soovite madratsite kohta rohkem teada saada, võite lugeda ka seda artiklit.

Kattemadratsi panus kvaliteetse une mikrokliimasse

Keha ja selle vajadused on pidevas muutumises ja lihased ja keha eri osad kannavad ea, aktiivuse või elustiili muutuse tõttu erinevaid koormusi. Magamiskeskkond peaks seda loomulikult peegeldama ja seda korraliku puhkuse jaoks kohandama. Madratsi väljavahetamine ei ole kindlasti vajalik esimeste ebamugavuste tunnetamisel, sest kehas toimuvad muutused võtavad aeglaselt aset, mistõttu on parem kohaneda järjekindlalt Täpselt selle jaoks loodi kattemadratsid. Need on madratsi õhemad versioonid, millel on täiendavad parandavad omadused, mis lasevad neil ilmuvatele unemuutustele vastata. Kui magamisalus muutub liiga kõvaks või pehmeks, laseb kattemadrats asja lihtsasti soovitud kõvaduseni kohandada.

Kattemadrats on väga väärtuslik pinna ebaütlusega tegelemises, see ühtlustab iga vana kulunud magamisaluse. Seega, mis puutub su magamiskeskkonda, on alati oluline hinnata oma tundlikust allergiatele ja valida allergiavastaste omadustega tooted, mis ei lase bakterite, lestadel ja teisel mikroobidel kasvada. Aga kattemadratsi kõige suurem eelis on, et see on erakordselt kompaktne ja madalahinnaline viis oma keha muutuvate vajadustega sammu pidada ja nii kindlustada maksimaalse puhkuse magamise ajal.

  • Lühidalt sellest, kuidas voodiriided saavad unkvaliteeti tagada

Kui me räägime voodiriietest, peaksime me meeles hoidma riide olulisust. Materjalide omadused on väga olulised faktorid meie une kvaliteedi juures. Just voodipesukomplektid on meie kehadega magamise ajal otsekontaktis ja mõjutab magamise kogemust. Sobimatu voodipesu võib rahulikku und häirida ja põhjustada ebameeldivaid ärrituse tundeid. Tavaliselt on sobimatus temperatuuri, õhuläbilaskvuse või allergiliste omaduste või puudutamisel ebameeldiva tunde tõttu. Materjalivalik on piisavalt lai, et kõik saavad leida endale õige ja endale sobiva. Nii looduslikel kui sünteetilistel materjalidel on omadusi, mis väärivad tähelepanu ja mis panevad nad üksteisest üle paistma. Aga sa saad teha parima valiku ainult siis, kui sa arvestad oma enda ja oma armastatute kehade vajadusi ja tervist.

Keha saadetud signaalid võivad olla väga väljendusrikkad, nii et sa pead neile reageerima aegsasti ja õigesti. Nii on ka tõsised terviseprobleemid lihtsasti lahendatavad. Kui oma unekeskkonna parandamine võib aidata vältida ebamugavust ja lihasvalu, kaalu hoolikalt, kas oma keha peamiste märkide ignoreerimine on hea mõte- hoolitse selle eest, enne kui on liiga hilja.

Copy
Tagasi üles