Uus koroonaviiruse vaktsiin sai heakskiidu Ühendkuningriigis kasutamiseks

Getter Adeele Tamm
Copy
University of Oxford
University of Oxford Foto: John Cairns/University of Oxford/PA

Uus Covid-19 vaktsiin AstraZeneca, mis töötati välja Oxfordi ülikoolis, sai heakskiidu selle kasutamiseks Suurbritannias, vahendab BBC

See tähistab suurt pöördepunkti. Uus vaktsiin viib Ühendkuningriigi immuniseerimiskampaania massilise laienemiseni, mille eesmärk on elu normaliseerumine. Suurbritannia on tootjalt AstraZeneca tellinud 100 miljonit annust. Sellest piisab 50 miljoni inimese vaktsineerimiseks. Ravimiasutuste heakskiit tähendab, et vaktsiin on nii ohutu kui ka tõhus.

Oxford-AstraZeneca vaktsiin loodi 2020. aasta esimestel kuudel. Vaktsiini testiti esimeste vabatahtlike peal aprillis. Sellest ajast on läbi viidud ulatuslikke kliinilisi uuringuid, milles osalesid tuhanded inimesed. Vaktsiin töötati välja kiirusega, mis oleks enne pandeemiat mõeldamatu olnud. 

Ühendkuningriigis on vaktsineeritud juba üle 600 000 inimese. AstraZeneca koroonavaktsiin on aga odavam ja hõlpsamini toodetav kui Pfizer-BioNTech vaktsiin. Uut vaktsiini saab säilitada tavalises külmkapis, vastupidiselt Pfizer-BioNTech´i vaktsiinile, mille hoiustamiseks on vaja 70-kraadist külma. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles