Regionaalhaiglas on koroonavaktsiini saanud juba 314 töötajat

Getter Adeele Tamm
Copy
Regionaalhaigla
Regionaalhaigla Foto: Madis Veltman / Postimees

Eelmine nädal jõudis Eestisse Pfizer-BioNTechi koroonavaktsiin. Regionaalhaiglas on 30. detsembri keskpäeva seisuga jõutud kiirkorras vaktsineerida 314 töötajat, aasta lõpuks on plaan vaktsineerida kokku 700 haigla töötajat. Kogu maailmas on kaitsesüsti saanud juba enam kui 5,1 miljonit inimest.

Regionaalhaiglas alustati töötajate vaktsineerimisega möödunud pühapäeval, 27. detsembril. Infektsioonikontrolli talituse juhataja-vanemarst dr Mait Altmetsa sõnul on 30. detsembri kella 13 seisuga esimese doosi vaktsiini saanud 314 töötajat, kuid päeva jooksul on plaan esmase doosiga vaktsineerida kokku 430 ja aasta lõpuks 700 töötajat.

«Ootame aasta alguses järgmist 700 doosi tarnet,» ütles Altmets. 6. jaanuaril peaks tulema ka Euroopa Liidu otsus teise Covid-19 vaktsiini tootja Moderna vaktsiini kasutuselevõtu kohta, lisas ta.

Kõige enam on vaktsineeritud inimesi USAs, kus alustati 12. detsembril. Seal on oma doosi saanud peaaegu kaks miljonit inimest. Suuremate vaktsineeritute numbritega paistavad silma Hiina (miljon) ja Ühendkuningriigid (625 000). Esile saab tuua ka Iisraeli, kus alustati küll alles 21. detsembril, kuid kus on jõutud vaktsineerida peaaegu 400 000 inimest, mis teeb Iisraelist enim vaktsineeritud rahvastikuga riigi – 4,37 inimest 100 000 elaniku kohta.

Nii USA, Ühendkuningriik kui ka Iisrael kasutavad Pfizer-BioNTechi vaktsiini, mida kasutatakse praegu ka Eestis. 26. detsembriks oli USA teinud 1,9 miljonit vaktsiinisüsti, mille käigus on kogutud 353 infot kõrvaltoimetest. Enamik kõrvaltoimeid (73%) tekib noorematel, 18-49 aastastel. Kõrvaltoimetest suurem osa kerged või keskmised ning vaid kaheksa juhtumit liigitati raskekujuliseks. Neist neli nõudsid hospitaliseerimist ning surmaga ei lõppenud ükski.

Kõrvaltoimed annavad märku, et vaktsiin toimib – immuunsüsteem on asunud «tööle». Covid-19 vaktsiini kõrvaltoimed on tüüpilised enamikule vaktsiinidest: süsti koha valulikkus, väsimus, peavalu, lihasvalu, külmavärinad, liigesevalu, ka palavik. Need nähud on ajutised ja mööduvad hiljemalt paari päevaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles