Karrageenid ehk punavetikatest eraldatud bioloogiliselt aktiivsed süsivesikud, mida toiduainetööstuses kasutatakse laialdaselt stabilisaatorite, paksendajate või želees sisalduvate ainetena, avaldavad uue uuringu kohaselt mõju immuunsüsteemile, vahendab Medical Xpress.
UURING ⟩ Toidus sageli kasutatav aine võib vähendada immuunsust
«See, et karrageenil on konkreetsel juhul immunosupressiivseid omadusi, ei muuda seda üldiselt ohtlikuks ega mürgiseks,» ütles kaasautor, FEFU biomeditsiini kooli farmakoloogia osakonna dotsent Aleksandra Kalitnik.
Uuring näitab, et karrageenid ja nende väikese molekulmassiga lagunemissaadused ei ole farmakoloogiliselt neutraalsed. Pärast nädalat karrageenide lisamist laborihiirte söögile vähenes kaasasündinud immuunrakkude aktiivsus ja langes nende arvukus.
Uuringus ei tehta kaugeleulatuvaid järeldusi, kuid karrageenid on inimeste toidu komponent ja nende meditsiinilist potentsiaali pole palju uuritud.
Immunosupressante — immuunvastust alla suruvaid aineid — kasutatakse erinevate häirete, näiteks allergiate ja autoimmuunhaiguste nagu hulgiskleroos, reumatoidartriit ja luupus raviks.