Vaimne tervis on üks suurimaid pandeemiaprobleeme, millega 2021. aastal silmitsi seisame

Getter Adeele Tamm
Copy
Illustreeriv foto
Illustreeriv foto Foto: Shutterstock

Kuigi vaktsiinid peaksid maailmal aitama haiguse levikut kontrolli alla saada, siis immuniseerimisega ei eemaldata pandeemia käigus vaimsele tervise tekitatud kahju, kirjutab CNN

«Pandeemia füüsilised aspektid on tõesti nähtavad,» ütles Lisa Carlson, Ameerika rahvatervise assotsiatsiooni endine president ja Atlanta Emory ülikooli meditsiinikooli tegevdirektor. «Meil on majanduslik stress, hirm haiguse ees, meie kõigi rutiinid on häiritud ja selles kõiges on tõeline lein.»

«Vastupidiselt füüsilisele tervisele, ei ole meil vaktsiini mentaalsele tervisele. Seega võtab kauem aega, et väljuda antud raskustest,» lisas Carlson. 

Elu oli juba enne pandeemiat stressirohke, kuid uued väljakutsed on seda veelgi hullemaks teinud. Virtuaalne koduõpe, rahalised raskused, kaugtöö, uue teabega kursis olemine ning haiguste ja surmaga toimetulek, võivad tekitada aina sügavamat stressi. 

Isolatsioon võib põhjustada üksindust igas vanuses inimestele. «Äärmiselt oluline on fokuseerida sellele, et saaksite kätte piisava une, toituksite tervislikult, liigutaksite end päeva vältel, veedaksite aega oma koduloomade ja lähedastega,» märkis Carlson. 

Stress, trauma ja uued väljakutsed on tegurid, mis võivad põhjustada unehäireid. Tervishoiu eesliinil olevad inimesed, surma tunnistajad ja kruiisilaevadel lõksu jäänud inimesed võivad kogeda traumajärgset stressi, mille tagajärjel võivad inimesel tekkida unetus ja õudusunenäod.

Töö ja kodu lahususe puudumine võib tähendada ebaregulaarset magamisharjumust. 

«Samuti on paljud inimesed kaalus juurde võtnud», ütles Lõuna-California ülikooli meditsiinikooli kopsu- ja unearst ning kliinilise meditsiini dotsent doktor Raj Dasgupta. «Kaal on alati olnud riskitegur, kui räägime sellistest asjadest nagu obstruktiivne uneapnoe,» lisas ta. Uneapnoed on seostatud suurema depressiooni ja ärevuse tekkimise riskiga.

Paljud inimesed, keda enne pandeemiat valdas ärevus ja depressioon, on oma ebakindluse, hirmu ja ängi taseme kahekordistanud.

On juhtumeid, kus inimesed pole ka 19 nädalat peale koroonaviiruse esimeste sümptomite avaldumist, haigusest täielikult taastunud. Lisaks hingamisteede ja neuroloogilistele mõjudele, tunnevad paljud end pärast Covid-19 läbi põdemist vaimselt väga halvasti.

Kui pandeemia ajal on keskendatud peamiselt ärevusele ja karantiinimeetmetele, siis ühes uuringus öeldi, et teine viirushaigustest tingitud psühholoogilise haigestumise laine võib olla kohe käes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles