Kuidas võib Covid-19 vaktsiin mõjuda rasedatele?

Getter Adeele Tamm
Copy
Illustreeriv foto
Illustreeriv foto Foto: Shutterstock

Rasedad, kes soovivad Covid-19 vastu vaktsineerida, peaksid enne mõtlema oma üldise tervise ja riskifaktorite peale, kirjutab Healthline

Kuna vaktsiinide testimise ajal ei vaadeldud, kuidas süst rasedatele võiks mõjuda, siis peaksid need naised enne süsti saamist selle tegemist põhjalikult kaaluma. 

Kuigi lapseootel naistel on väikesm risk tõsiselt koroonasse haigestuda, siis sellele vaatamata on rasedatel suurem oht internsiivravi osakonda sattuda, sellesse surra või vajada hingamisaparaadi abi. Samuti suureneb enneaegse lapse sünnitamise risk. 

Doktor Christian Pettker, Yale Medicine'i riskiraseduse spetsialist, sünnitus- ja günekoloogia professor: «Samuti pole tõenäoline, et vaktsiin jõuaks platsentani ja läbiks seda.»

Praeguseks on teada, et mõnel vaktsineeritaval on esinenud kõrvaltoimetena väsimus ja kerge palavik. Väidetavalt viitavad need kõrvaltoimed immuunsüsteemi toimimisele ega ole märk millestki tõsisemast. Rasedatele, kellel peale vaktsineerimist ilmnevad mõned kõrvaltoimed, soovitatakse kasutada paratsetamooli. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles