ITK: nädala pärast on vaktsineeritud 1500 töötajat

Getter Adeele Tamm
Copy
31.12.2020, Tallinn
Ida-Tallinna Keskhaigla koroonaosakonna intensiivravi osakond.
31.12.2020, Tallinn Ida-Tallinna Keskhaigla koroonaosakonna intensiivravi osakond. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Ida-Tallinna Keskhaigla on vaktsineerinud tänaseks 459 töötajat, järgneva nädala jooksul saavad vaktsineeritud veel ligi tuhat töötajat.

«ITK-s on vaktsineerimine sujunud plaanipäraselt, tööprotsessid on paigas. Tänaseks on vaktsineeritud üle 450 Ida-Tallinna Keskhaigla töötaja,» ütles infektsioonikontrolliarst dr Aino Rõõm, kelle sõnul on seni esinenud üksikuid kõrvalmõju juhtumeid. «On olnud puutetundlikkust süstimiskohas, paaril inimesel ka subfebriilset palavikku ehk palavik alla 38 kraadi ja paaril ka nahalöövet, mis läheb antiallergilise ravimiga üle. Juhtumid on registreeritud, kokku 5-6 kõrvalmõju juhtumit.»

Esmajärjekorras said vaktsineeritud eesliinitöötajad, kellel on oht kokku puutuda Covid-19 positiivsete patsientidega – Covid-osakondade ja EMK töötajad. Järgmised doosid saabuvad haiglasse Rõõmu sõnul veel sel nädalal ja nädala pärast on vaktsineeritud ca 1500 töötajat. «Praegune vaktsineerimise tempo haiglas, 40 inimest tunnis, on paras ja väga palju seda enam tõsta ei saa,» märkis Rõõm.

Tema sõnul määrab tempo logistika, mille korraldamine on keeruline. «Kui eeldada, et lahustunud vaktsiin saab olla ainult kuus tundi toatemperatuuril, siis peab olema kindel, et inimesed tulevad täpselt kohale. Vaktsiin ei seisa toatemperatuuril, seda ei saa uuesti külmutada – kuuetunnine aeg tähendab, et kokkulepitud kellaegadest tuleb kinni pidada,» rääkis infektsioonikontrolliarst, lisades, et haiglas vaktsineerimisele registreerunutest ei ole keegi loobunud. «Inimesed on registreerunud ja ootavad, millal saaks vaktsineerida. Sellega meil probleeme ei ole.»

Dr Rõõmu sõnul on ka massilist vaktsineerimist keeruline korraldada – vaktsineerimiseks on piiratud aeg, inimesed peavad olema maskis, hoidma distantsi ja kohal peab olema meedik, kes jälgib vaktsineeritutel teoreetiliselt tekkida võivat reaktsiooni ja saab vajadusel sekkuda. «Jälgimistoa olemasolu on väga oluline, oluline on 15 minutit pärast vaktsineerimist inimest jälgida.»

Ida-Tallinna Keskhaiglas töötab ca 2500 töötajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles