Vaktsiinide teist annust ei lubata edasi lükata

Getter Adeele Tamm
Copy
Vaktsineerimine
Vaktsineerimine Foto: Steve Parsons/PA/Scanpix

USA Toidu- ja Ravimiamet tõrjus idee lükata edasi koroonavaktsiinide teise annuse süstimine.

Mõni USA osariik on kaalunud Ühendkuningriigi eeskujul nii Pfizer/BioNTechi kui ka Moderna vaktsiini teise annuse edasilükkamist, et tagada suuremale hulgale inimestele vähemalt ühe annuse kaitse.

Tartu Ülikooli veebileht «Tõenduspõhine info Covid-19 kohta» vahendab USA Toidu- ja Ravimiamet avaldust, kus tuuakse välja, et vaktsiinide kasutusloa taotluse mõningaid andmeid on tõlgendatud vääralt.

Kolmanda faasi uuringutes said 98% Pfizer-BioNTech uuringus osalejatest ja 92% Moderna uuringus osalejatest kaks vaktsiiniannust vastavalt kas kolme- või neljanädalase intervalliga. Neid osalejaid, kes ei saanud kahte vaktsiiniannust, jälgiti vaid lühikese aja jooksul, nii et pärast ühekordset vaktsiiniannust ei saa järeldada midagi kindlat kaitse sügavuse või kestuse kohta.

Amet hoiatab, et praegu manustatavate Covid-19 vaktsiinide autoriseeritud annustamisskeemide muutmine seab märkimisväärselt ohtu rahvatervise ja õõnestab «ajaloolisi vaktsineerimispüüdlusi elanikkonna kaitsmiseks» koroonaviiruse pandeemia eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles