Doktor Oona avalikustas, milline on vaktsineerimise peamine kõrvaltoime

PM Tervis
Copy
Doktor Marje Oona Covid-19 pressikonverentsil.
Doktor Marje Oona Covid-19 pressikonverentsil. Foto: SCANPIX

Perearst Marje Oona rääkis, et arvestades miljoneid vaktsineerimisi üle maailma, on Covid-19 vaktsiin põhjustanud väga vähe tõsiseid kõrvaltoimeid. Tema isikliku kogemuse põhjal on peamine kõrvaltoime rõõm ja vabanemistunne.

«Mina olen kohanud ainult neid inimesi, kes on Covid-19 vaktsiini väga positiivse suhtumisega. Kui nad on vaktsiini saanud, siis on öeldud, et ainuke kõrvaltoime, mida nad on kohe täheldanud, on rõõm ja vabanemise tunne,» tunnistas dr Oona.

Võttes arvesse, kui mitmeid miljoneid doose Covid-19 vaktsiini on maailmas manustatud, siis selle vaktsiini kõrvaltoimete kohta peaaegu uudiseid ei olegi. «On tõesti mõned üksikud raportid allergilistest reaktsioonidest, mis on hästi ravile allunud. On olnud ka üksikud teated, et väga eakas inimene, kel oli palju haigusi, on mingil ajal peale vaktsineerimist meie hulgast lahkunud. Aga siis pole tegelikult põhjust kahtlustada vaktsiini, vaid pigem loomulikku kulgu,» selgitas perearst Med24-le.

«Kui vaktsineeritakse miljoneid inimesi, kelle seas on väga eakaid ja haigeid, siis paratamatult mõne inimese elu lihtsalt ongi lõpufaasis. Praegu, nii kliiniliste uuringute alusel kui selle praktika alusel, mis kogu maailmast on kogunenud, pole midagi alarmeerivat selgunud. On olnud süstekoha valu ja vaktsineerimise järel on tõusnud palavik, on olnud lühiajalist kehvemat enesetunnet. Oma perearstikeskuses pole ma palavikest väga kuulnud,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles