Haigekassal pole tuhandete haiguslehtede eest maksmiseks inimeste andmeid

PM Tervis
Copy
Haigekassa klienditeenindus.
Haigekassa klienditeenindus. Foto: SCANPIX

Aasta alguses võtab töövõimetuslehtede eest tasumine rohkem aega nende inimeste puhul, kes haigestusid või kellele anti sünnitusleht jaanuaris. Põhjuseks on detsembrikuu tulu- ja sotsiaalmaksudeklaratsiooni esitamise tähtaeg, mis oli eile, 11. jaanuaril.

Hüvitist 2021. aastal avatud töövõimetuslehtede eest arvutatakse 2020. aasta sotsiaalmaksuga maksustatud tulu alusel, mille andmed edastab haigekassale maksu- ja tolliamet. Kuna detsembri TDS esitamise tähtaeg on 11. jaanuar, siis peaksid mullused maksuandmed laekuma haigekassale eeldatavasti jaanuari keskel.  

Haigekassa maksab juhul, kui maksuandmed on olemas ja vajalikud dokumendid täidetud, hüvitise välja mõne tööpäeva jooksul, lubas haigekassa ravikindlustuse osakonna juhataja Avely Raid-Lelov ja palus inimestel kannatust. 

Kuigi haigekassa ootab veel 2021 alanud töövõimetushüvitiste maksmiseks vajalikke andmeid, on neil ootel üle 5000 inimese haigushüvitise raha, sest pole kontonumbrit, millele raha kanda. Oluline on teada, et haigekassa makstavad rahalised hüvitised aeguvad kolme aasta jooksul.

Arvelduskonto andmeid, kuhu haigekassa hüvitise kannab, saab lisada ja muuta riigiportaalis teenuses «Isiku töövõimetushüvitised (haigekassa)». Teine võimalus on saata haigekassale digitaalse allkirjaga kontomuutmise avaldus aadressile info@haigekassa.ee,  posti teel aadressile Lastekodu 48, Tallinn 10113.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles