UURING ⟩ Kohvi tarbimine on seotud levinud vähi väiksema tekkeriskiga

PM Tervis
Copy
Kohv
Kohv Foto: Liis Treimann/Scanpix

Iga päev mitme tassi kohvi joomine võib olla seotud väiksema eesnäärmevähi tekkimise riskiga, kirjutatakse teadusväljandes BMJ Open avaldatud analüüsis.

Iga tassitäis oli seotud riski vähenemisega ligi 1 protsendi võrra, näitavad leiud.

Kohvi tarbimist on seostatud madalama maksa-, soole- ja rinnavähi riskiga, kuid siiani pole lõplikke tõendeid selle võimaliku rolli kohta eesnäärmevähi riski vähendamisel, vahendab Medical Xpress.

Eesnäärmevähk on esinemissageduselt meeste seas teisel kohal kopsuvähi järel. Teadlased uurisid kuni 2020. aasta septembrini avaldatud asjakohaseid teadusandmebaase ja koondasid üle miljoni mehe terviseinfo eesnäärmevähi riski ja kohvi tarbimise kohta. Suuremaks kohvi tarbimiseks loeti kaks kuni üheksa tassitäit päevas, madalamaks tasemeks null kuni vähem kui kaks tassi päevas.

Võrreldes madalaima kohvitarbimisega oli kõrgeim kohvi tarbimine seotud eesnäärmevähi riski vähenemisega 9 protsendi võrra. Iga tassitäis oli seotud riski vähenemisega 1 protsendi võrra.

Madalaima tarbimisega võrreldes oli kõrgeim tarbimine seotud 7 protsenti madalama lokaliseeritud eesnäärmevähi riskiga ning 12–16 protsenti madalama riskiga kaugelearenenud ja surmaga lõppeva eesnäärmevähi esinemiseks.

Teadlased tunnistavad, et kontrollimatud tegurid võisid riskihinnangut moonutada.

Joodud kohvi kogus võib olla ka valesti klassifitseeritud – kohvi tüüp ja valmistamismeetodid olid uuringutes erinevad. Ka kaasatud uuringute ülesehitus ja meetodid varieerusid.

Sellest hoolimata on nende leidudele usutavad bioloogilised seletused, rõhutavad nad.

Kohv parandab glükoosi ainevahetust, omab põletikuvastast ja antioksüdantset toimet ning mõjutab suguhormoonide taset, mis kõik võivad mõjutada eesnäärmevähi teket, arengut ja progresseerumist, rõhutavad nad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles