Teatud antidepressantide kasutamine võib insuldi riski suurendada

PM Tervis
Copy
Insult. Foto on illustratiivne.
Insult. Foto on illustratiivne. Foto: Shutterstock

USAs tehtud uuringus vaadeldi 1,1 miljoni noore või keskeas armeeteenistuse veterani seas andmebaasi põhjal traumaatilise stressihäirega (TSH) patsientidel hemorraagilise insuldi (HI) esinemist ja selle seost erinevate antidepressantide kasutamisega.

Uuringu käigus jälgiti osalejaid keskmiselt 2,14 aastat, enamik neist olid mehed (88 protsenti), neist 57 protsenti olid suitsetajad ja 26 protsenti rasvunud. Traumaatiline stressihäire diagnoositi 28 protsendil, düslipideemia 18 protsendil, arteriaalne hüpertensioon esines 13 protsendil vaatlusalustest. Selektiivseid serotoniini tagasihaarde inhibiitoreid (SSRI) ordineeriti 37 protsendile ning selektiivseid noradrenaliini tagasihaarde inhibiitoreid (SNRI) 7 protsendile vaatlusalusele 1,1 miljonist, kirjutab Eesti Arst.

Hemorraagiline insult diagnoositi 507 isikul, neist 48 olid naised, haigestumiskordaja oli seega 1,7/10000. Suurem hemorraagilise insuldi risk ilmnes isikutel, kel oli diagnoositud traumaatiline stressihäire ja kellele oli ordineeritud SSRI. Isikutel, kel oli ordineeritud SNRI, oli hemorraagilise insuldi risk oluliselt väiksem.

Andmete statistilisel analüüsil, pärast demograafiliste ja eluviisi ning psüühilise seisundi andmete väljajätmist, ilmnes, et SSRI kasutamine suurendas hemorraagilise insuldi riski 45 protsendi võrra. Traumaatiline stressihäire ning SNRI kasutamine eraldi võetuna insuldi riski ei mõjutanud. Riski suurendasid ka arteriaalne hüpertensioon ja alkoholi ning narkootikumide sage tarvitamine.

Autorite hinnangul võib SSRI kasutamine suurendada veritsuse riski serotoniini hüpertensiivse ning antiagregantse toime tõttu. SSRI ordineerimisel tuleb selle toime iseärasusi silmas pidada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles