ARST ANNAB NÕU ⟩ Kuidas vaktsineerimise eel süstihirmust lahti saada?

PM Tervis
Copy
Süst
Süst Foto: Shutterstock

«Foobia on konkreetsest stiimulist tingitud hirm ning ärevus,» selgitas Ameerika Psühhiaatrite Assotsiatsiooni president ja Massachusettsi ülikooli psühhiaatria professor Jeffrey Geller. «Oma elu jooksul kogeb seda umbes 30 protsenti inimestest ja tihti on stiimuliks nõelad ja süstimine.»

Nõeltest tingitud ärevus ei pea probleemide tekitamiseks siiski foobia levinud definitsioonile vastama. Ligikaudu veerand täiskasvanutest kardab nõelu ja hinnanguliselt 7 protsenti täiskasvanutest väldib selle hirmu tõttu vaktsiine, teatab CNN.

Inimeste jaoks, kes lasevad end hirmust sõltumata süstida, võib see kogemus väga ebameeldiv olla. Sellisel juhul on levinud sümptomiteks pearinglus, minestustunne, unetus, higistamine, lihaspinged ning suurenenud valvsus.

Gelleri sõnul saavad inimesed, kelle hirm nõelte ees on väiksemat sorti, oma hirmuga ise toime tulla. Selleks tuleb iseseisvalt erinevaid lõõgastumisvõtteid praktiseerida. Siinkohal soovitab Geller uurida lähemalt erinevaid jooga- ning meditatsioonipraktikaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles