EKSPERDID HOIATAVAD ⟩ Covid-19 on ettevalmistus Aasias levinud oluliselt surmavama viiruse võimalikuks puhanguks

PM Tervis
Copy
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Peaaegu 100 miljonit inimest puudutanud ülemaailmse pandeemia keskel võib Aasiat tabada veel üks viirus, mille suremus on koroonaviiruse omast palju kõrgem. Nipah' viirus on RNA viirus, mis pärineb nahkhiirtelt ning selle puhanguid on viimase 20 aasta jooksul esinenud nii Malaisias, Singapuris, Indias kui ka Põhja-Austraalias. Viiruste uurijad hoiatavad, et kui Covid-19 pandeemiast midagi ei õpita, siis võib ka Nipah' viirus väga paljude inimesteni jõuda.

Nipah`viirus tuvastati esmakordselt 1999. aastal, kui toimus haiguspuhang Malaisias, mis sai alguse seafarmidest, kus tuvastati 265 ägeda entsefaliidi juhtu. Kui esialgu seostati juhtumeid Jaapani entsefaliidiga, siis õige pea tuvastati, et tegemist on Nipah` viirusnakkusega. Alates 2000. aastast praeguseni on esinenud peaaegu igal aastal Nipah` viiruspuhanguid, mille suremus on lausa 75 protsenti.

Tekib küsimus, miks sellise äärmusliku suremusega viirust pandeemiariskiks peetakse, sest tavaliselt tapavad sellised haigused oma kandja nii kiiresti, et see ei jõuagi levida.

Selles osas erineb Nipah` viirus kõigist teistest viirustest. Kui viiruste sümptomid ilmnevad 4-14 päeva pärast nakatumist, siis WHO andmetel võib Nipah` puhul selleks ajaks olla 45 päeva, mis on märkimisväärselt pikk aeg. Selle aja jooksul on võimalik paljusid viirusega nakatada.

Nipah' sümptomiteks on gripile sarnaselt palavik, peavalu ja oksendamine. Järgnevad pearinglus, neuroloogilised sümptomid ja äge entsefaliit ehk ajupõletik. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles