Uuringus selgus, kes kuulevad surnute hääli

PM Tervis
Copy
Kel on ülim keskendumisvõime?
Kel on ülim keskendumisvõime? Foto: Shutterstock

Kahe Briti teadlase uuring osutab, et teistest tõenäolisemalt kuulevad oma peas hääli inimesed, kes keskenduvad jäägitult, vahendab Novaator

Samuti need, kes kogesid juba lapsena ebatavalisi helikogemusi või on üldiselt kuulmishallutsinatsioonidele vastuvõtlikumad. Kõiki neid jooni kirjeldavad enda puhul eeskätt end meediumina määratlevad inimesed.

Sääraste kogemuste alla käivad nii selgeltnägemine kui ka -kuulmine ehk olukorrad, kus nähtut või kuuldut peetakse märgiks surnute vaimudest.

Üldiselt väitsid meediumid, et kuulsid hääli esimest korda noores eas, keskmiselt 22-aastaselt. Samuti kogesid nad enda sõnul ülimat keskendumist. See tähendab, et mõttetööd tehes või teadvuse muutunud olekus suutsid nad ümbritseva maailma mõttes otsekui välja lülitada. Lisaks esines neil enda sõnul tavainimestest sagedamini hallutsinatsioonilaadseid kogemusi.

Tavainimestel seostus ülim keskendumine samuti tugevalt usuga üleloomulikku. Samas polnud tavainimesed enda sõnul pea üldse kuulmishallutsinatsioonidele vastuvõtlikud.

Moseley ja Durhami Ülikooli psühholoog Adam Powell ütleb, et helikogemused tekivad pigem teatud isikukalduvuste tagajärjel, mitte innukast usust surnutega kõnelemisse.

Uuring ilmus ajakirjas Mental Health, Religion & Culture. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles