TÕDE VÕI MÜÜT ⟩ Kas Coca-Cola joomine kaitseb koroonaviirusega nakatumise eest?

PM Tervis
Copy
Coca-Cola.
Coca-Cola. Foto: SCANPIX

Internetis levivad viimasel ajal kuuldused, justkui sisaldaks Coca-Cola samasuguseid aineid nagu Covid-19 vaktsiinid. Sellest lähtuvalt usutakse mingil põhjusel, et kui piisavalt Coca-Colat juua, peaks organism koroonaviiruse suhtes immuunseks muutuma. 

Tartu Ülikooli bio- ja siirdemeditsiini instituudi immunoloogia osakonna nooremteadur Marina Šunina kinnitab, et nii see paraku siiski pole. «Tõepoolest, nii Pfizer-BioNTechi Covid-19 vaktsiin kui ka Coca-Cola, sisaldavad muude ainete hulgas kahte ainet, mis on mõlemas olemas. Nendeks aineteks on sahharoos ja vesi. Kahjuks on need ainult abiained,» selgitab ta.

Kui sahharoosi vees lahjendada, saame magusa vee. Coca-Colat või vaktsiini sellisel viisil  võimalik saada ei ole. «Sahharoos annab Coca-Colale magusa maitse. Vaktsiini sees kasutatakse sahharoosi stabilisaatorina, see kaitseb vaktsiini toimeainet mõnevõrra välismõjude, näiteks temperatuuri kõikumise eest. Kuna sahharoos on meie organismile tuttav aine mida tarbime igapäevaselt, see on meie jaoks täiesti ohutu, ka vaktsiini koostises,» ütleb Šunina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles