UURING ⟩ Varem läbipõetud koroonaviirused mõjutavad, milline on kaitse Covid-19 ees

PM Tervis
Copy
Teadlaste sõnul on kokkupuude niinimetatud vanemate koroonaviirustega valmistanud ette laialdaselt toimivaid antikehasid, mis mobiliseeritakse ka SARS-CoV-2 vastu.
Teadlaste sõnul on kokkupuude niinimetatud vanemate koroonaviirustega valmistanud ette laialdaselt toimivaid antikehasid, mis mobiliseeritakse ka SARS-CoV-2 vastu. Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS/REUTERS/Scanpix

«Meie tulemused näitavad, et SARS-CoV-2 võib «äratada» antikehavastuse, mis oli inimestel olemas enne praegust pandeemiat. See tähendab, et meil võib olla selle koroonaviiruse suhtes kaitse juba mingil määral olemas,» ütles teadusajakirjas Cell ilmunud uuringu vanemaautor dr John Altin, TGeni nakkushaiguste haru dotsent.

Uuringus saadud andmed võimaldasid antikehareaktsiooni põhjalikult iseloomustada nendel, kes olid hiljuti nakatunud SARS-CoV-2-ga, ja võrrelda seda nendega, kes olid kokku puutunud ainult varasemate koroonaviirustega, mis on inimpopulatsioonides laialt levinud.

Niinimetatud «tavalised» koroonaviirused ei ole tavaliselt surmavad ja põhjustavad kergeid ülemiste hingamisteede haigusi nagu tavaline nohu.

Erinevaid koroonaviiruste vastu toimuvaid reaktsioonimustreid võrreldes nägid teadlased, et SARS-CoV-2 võib «kokku kutsuda» immuunsüsteemi antikehad, mis algselt tekkisid vastusena varasematele koroonaviirusnakkustele.

Teadlaste sõnul viitavad leiud, et kehal on potentsiaal tekitada laialdaselt neutraliseerivaid antikehasid ja SARS-CoV-2 vastu näib olevat teatud kaitse varasema kokkupuute tõttu koroonaviirustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles