AJALOOLINE JUHTUM Veider pettus või psühhosomaatiline haigus? Gripivaktsiini saanud naine väitis, et hakkas krabi kombel kõndima

PM Tervis
Copy
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Vaktsiinivastased kalduvad tuginema pigem külajuttudele kui teaduslikele andmetele. 2009. aastal said nad hakkama aga ühe erilise pärliga: Desiree Jenningsi juhtum on ajalooliselt ehe näide sellest, kui hulluks vandenõuteooriatega minna võib. Nimelt väitis naine, et lisaks muudele probleemidele hakkas ta pärast gripivaktsiini saamist krabi kombel kõndima - loomulikult oli tegemist pettusega.

Desiree Jennings oli Washingtoni jalgpalli meeskonna ergutustüdruk. Gripivaktsiini järgselt väitis naine, et tal esinevad üsna ebatavalised ja tõsised kõrvaltoimed. Kõige müstilisem neist oli võimetus otse edasi kõndida - küll aga suutis naine tagurpidi ja külili probleemideta liikuda.

Jennings väitis, et tal tekkis düstoonia - keeruline autonoomse närvsüsteemi häire, mille puhul tekivad lihaste tahtmatute kokkutõmmete tõttu ebanormaalsed spasmid või poosid, mis võivad ka valulikud olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles