Koduarsti brigaad annab arstiabi ägedate haigustunnustega väikelastele

PM Tervis
Copy
Tallinna Lastehaigla.
Tallinna Lastehaigla. Foto: SCANPIX

Tallinnas saavad lapsevanemad oma ägedate haigussümptomitega lapsele vanuses kuni kaheksa eluaastat nädalavahetuseti koju kutsuda koduarstibrigaadi – seda näiteks juhul, kui vanemal ei ole olnud võimalik haigestunud lapsega perearsti juurde minna või on laps puhkepäeval haigestunud.

Koduarstibrigaadi teenus on loodud selleks, et leevendada kiirabi koormust, kuid samas pakkuda lastevanematele kindlustunnet ja kiiremat abi arstliku läbivaatuse näol.

«Nii kiirabi, kui ka lastehaigla statistika näitab, et paljud pöördujatest ei vaja tegelikult vältimatut meditsiinilist abi,» ütles Tallinna abilinnapea Betina Beškina. «Kuid paraku ei ole ka kiire arstiabi lastele alati kättesaadav, sest sageli ei pruugi perearstid teha või jõuda koduvisiidile ning nädalavahetuseti ei ole ka perearstidel vastuvõttu. Koduarstibrigaadi sihtrühmaks on need ägedate tervisehäiretega lapsed, kes ei vaja kiireloomulist vältimatut abi, kuid samas nende vanematel võib olla arstile minek raskendatud või ei piisa infotelefonilt saadud soovitustest.»

Mullu hilissügisest alustanud koduarsti brigaadi väljakutsete peamiseks põhjusteks on ägedad viiruslikud haigestumised ja kõige rohkem tehakse väljakutseid kuni 2 aastastele lastele.

Koduarsti saab Tallinnas välja kutsuda Tallinna Kiirabi dispetšeri telefoninilt 697 1145 reedel, laupäeval ja pühapäeval ning riigipühadel kella 12-20. Dispetšer selgitab välja arsti kutsumise põhjuse, lapse vanuse, elukoha ja objektiivse põhjuse, miks lapsevanem ei saa ise lapsega arsti juurde minna. Arst tuleb päeva jooksul vastavalt visiitide laekumisele. Kui visiite hakatakse registreerima kell 12.00, siis kojukutseid tegema kella 14.00-st.

Väljakutseid teenindab Tallinna Kiirabi ja Tallinna Lastehaigla koostöös spetsiaalne arstibrigaad, kuhu kuulub arst-pediaater või üldarst ning erakorralise meditsiini tehnik. Kodusarstibrigaadi arstil on õigus välja kirjutada ka retsepte. Selleks, et tagada meedikute ja patsientide turvalisus koroonaviiruse ajal, on koduarstibrigaad visiite tehes täiskaitsevarustuses. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles