Onkoloog vastab: kas vähipatsientidele on Covid-19 vaktsineerimine ohutu?

PM Tervis
Copy
Covid-19 vastu vaktsineerimine Tartus.
Covid-19 vastu vaktsineerimine Tartus. Foto: SCANPIX

Ida-Tallinna Keskhaigla onkoloog-juhtivarst dr Tiina Tuul annab nõu onkoloogilisele haigele, kas ja millal vaktsineerida Covid-19 vastu. 

«Nii Eestis kui mujal on alustatud vaktsineerimist tervishoiutöötajate ja vanemaealiste seas. Viiruse vastast vaktsineerimist viiakse läbi kahe üksteisele järgneva süstiga. On väga oluline, et tehtud oleksid mõlemad süstid ja eriti oluline on see neil patsientidel, kelle immuunsüsteem on nõrgem nagu näiteks kasvajahaiged,» ütleb dr Tuul. 

«Nõrgestatud immuunsusega on patsiendid, kes saavad keemiaravi, suuremahulist kiiritusravi või pikaaegset immunosupressivset ravi, näiteks deksametasooniga või prednisolooniga. Nõrgestatud on ka patsiendid, kes põevad lümfisüsteemi- ja hematoloogilisi haiguseid nagu näiteks müeloom ja lümfoom,» selgitab onkoloog. 

Kasvajalise haigusega patsiendid on osalenud ka viirusevastase vaktsiini väljatöötamisel ning ka nemad on osalenud uuringutes ja Tuule sõnul on kindlaks tehtud, et see on neile ohutu.

«Vaktsineerimine ei peaks toimuma aktiivse keemia- ja kiiritusraviga koos. Vaktsineerimise peaks ajastama vähemalt kaks nädalat enne keemiaravi algust. Vajadusel võib vaktsineerimise ajastada kahe keemiaravitsükli vahele,» lisab Tuul.

Onkoloogi sõnade kohaselt ei ole vähem oluline, et tervishoiutöötajad oleksid vaktsineeritud, et nad ei kannaks edasi viirust ja et ei haigestuks patsiendid, kellel on suurem tõenäosus nakatuda, aga ka oluliselt suurem, isegi 10 korda suurem, tõenäosus põdeda rasket Covid-19 haigust ning sellesse surra.

«Kui saate kutse tulla vaktsineerimisele, siis minge kindlasti! Mina olen vaktsineeritud, et sind kaitsta, mine sina, et teisi kaitsta!» julgustab Tuul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles