Vältimatut abi vajava inimese teekond on Eestis moodsa e-kiirabi loomise alus

PM Tervis
Copy
Kiirabi. Pilt on illustratiivne.
Kiirabi. Pilt on illustratiivne. Foto: Marko Saarm

Kiirabi on tervishoiuteenus, mille puhul loodame, et meil seda kunagi vaja ei lähe. Aga kui läheb, loodame, et kõik töötaks suurepäraselt. 2020. aasta alguses võttis Tervisekassa vedada e-kiirabi digilahenduse arendamise. 

E-kiirabi puhul on tegemist kiirabide digitaalse abivahendiga, mida kasutatakse väljakutsetel oluliste terviseandmete saamiseks ning abivajajaga tehtud tegevuste ja terviseinfo saatmiseks teistele osapooltele.

Tervisekassa innovatsiooni osakonna projektijuht Taavi Talve sõnul aitab kiire, selge ja täpne informatsioon juhtumi ja abivajaja kohta teha meedikutel paremaid otsuseid, mis aitab omakorda kaasa inimeste kiiremale paranemisele. Samuti võib näiteks eelnevalt saadud info inimese allergiate kohta päästa abivajaja elu. Seega on E-kiirabi puhul tegemist olulise lüliga kiirabi igapäevatöös ning erinevate osapoolte suhtlemises.

 Neljas juhtum – «Ninaverejooks»

Neljanda juhtumi puhul on sageli tegemist situatsioonidega, kus inimene või pere vajab lisaks meditsiinilisele abile ka sotsiaalset või operatiivset tuge. Kodvägivalla all kannatavad abikaasad või elukaaslased kardavad aga abi paluda ja nii võivad olulised probleemid jääda tähelepanuta. Töötoa osalised tõid siin välja väljakutse eelinfo vajalikkuse ning täiendavate osapoolte teavitamise ja kaasamise võimalused.

«Vägivallaga seotud sündmusele sõites oleks hea teada, mis sind seal ees ootab. Kahe õega väikebrigaadi väljasõit kakluse sündmuspaika võib olla vahel lausa ohtlik, eriti kui kannatanute puhul on alkohol mängus. Politseipatrulli kohene kaasamine vähendab ohtu, et kiirabibrigaadi võidakse rünnata ning meie meedikud saavad jällegi keskenduda inimese aitamisele,» tõi Talve näite. «Sotsiaaltöötaja või päästeameti kaasamine sotsiaalsete raskustega pere aitamiseks võib aga lahendada laiemaid probleeme või lausa päästa kellegi elu. Kehvadest küttekolletest tingitud surmajuhtumid on meil kõigil meeles,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles