Üllatav aine, mis on vajalik nakkustega võitlevate valgete vereliblede tootmiseks

PM Tervis
Copy
Immuunsüsteemile on olulised nii D-vitamiin, tsink, C-vitamiin, mitmekesine toit, piisav uni, füüsiline aktiivsus.
Immuunsüsteemile on olulised nii D-vitamiin, tsink, C-vitamiin, mitmekesine toit, piisav uni, füüsiline aktiivsus. Foto: Shutterstock

Tsink on oluline toitaine, mille puuduse korral immuunsüsteem hätta jääb, ütles toitumisnõustaja Liis Orav ajalehes Tervise Meeter.

«Tsink on möödapääsmatult vajalik infektsioonidega võitlevate valgete vereliblede tootmiseks. Tsink takistab viiruste replikatsiooni rakkudes ja vähendab immuunsüsteemi ülereageerimisest tingitud tsütokiinide tormi riski.  Piisav tsingitase tagab meile normaalse maitse- ja lõhnatundlikkuse, toitainete imendumise ja põletike kontrolli,» rääkis Orav.

«Organismi hea tsingitase aitab viiruseid käeraudadesse aheldada ja vähendab nii ülemiste kui alumiste hingamisteede põletike riski ning kopsupõletikust tingitud tüsistusi. Tsink on paljukordselt tõestanud oma tõhusust ka Covid-19 viiruse ennetamisel ja ravis,» lisas toitumisnõustaja.

Pikaajaline stress ja alkoholi liigtarvitamine vähendavad hoogsalt keha tsingivarusid. «Ärevuse ja hirmude õhkkonnas on tsink seega kerge kaduma ning see võib kätte maksta organismi haiguskindluse langemise näol. Nõiaringina toob seesama stress sageli kaasa ka seedeprobleemid ja viletsama võimekuse omastada aluselisi mineraale (sh tsinki, magneesiumit, kaltsiumit jms),» selgitab Orav.

Parimas vormis hästiimenduvat tsinki sisaldavad mereannid, sh kalad, krevetid, vähid ja vetikad ning liha. Tsinki leidub ohtralt ka kõrvitsaseemnetes, kaunviljades, mustades seesamiseemnetes ning maapähklites.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles