Perearst Sergey Saadi: pimesoolepõletikule sarnased sümptomid võivad viidata ka teistele haigustele

Heidi Ruul
, Reporter
Copy
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Kõhuvalu on oma elus kogenud vist küll iga inimene, kuid millal on põhjust kahtlustada, et valu tekitab pimesoolepõletik? Perearst Sergey Saadi selgitab, kellel ja millal pimesoolepõletik esineda võib ning millised terviseprobleemid peale põletikulise pimesoole veel sarnast kõhuvalu põhjustavad.

Pimesoolepõletik ehk apenditsiit on väikese, umbes 5- kuni 10-sentimeetrise moodustise ehk ussiripiku põletik. Ussiripik paikneb umbsoole alumises osas ja siiani pole päris selge, millist funktiooni see organismis täidab. «Oletatakse, et see võib olla inimese immuunsüsteemi osaks, kuid samas ei too pimesoole eemaldamine inimese tervisele kaasa mingeid olulisi tagajärgi - seda isegi siis, kui operatsioon tehakse lapsele,» selgitab perearst.

Pimesoolepõletiku sümptomid on progresseeruva iseloomuga

Apenditsiit algab tavaliselt valuga keskkõhus, mis võib tekkida hooti või siis vastupidiselt pidev olla. «Mõne tunni jooksul liigub valu paremale alakõhtu, kus tavaliselt pimesool asub, ning muutub pidevaks ja tugevaks. Sellele piirkonnale vajutamine, köhimine või kõndimine võib valu veelgi tugevdada,» räägib doktor Saadi. «Võib kaasneda isutus,   tekkida iiveldus, kõhukinnisus või -lahtisus ning palavik. Apenditsiidi sümptomid on tavaliselt progresseeruva iseloomuga - ajaga need vaid süvenevad.» 

Doktor Saadi sõnul võivad harva valud lokaliseeruda ainult keskkõhus või ainult paremal alakõhus ilma eelneva valuta keskkõhus. «Võib valutada hoopis alaselg paremal pool - see peegeldab pimesoole asetsust kõhuõõnes.»

Umbes 10 kuni 12 tunniga alates kõhuvalu või muude sümptomite tekkest on kogu pimesoole sein juba põletikust haaratud ning keskmiselt kahe ööpäeva jooksul hakkab pimesoole sein lagunema, sellele järgneb pimesoole seina lõhkemine. «Sõltuvalt põletiku intensiivsusest võib see aega võtta maksimaalselt kolm kuni neli päeva ja lõhkemine saab toimuda ainult siis, kui operatsiooni õigeaegselt ei teostata,» lisab perearst. «Kui valu mingiks ajaks vaibub, aga peatselt tekib veel tugevam kõhuvalu, siis on suur tõenäosus, et pimesool on lõhkenud - seda loetakse tõsiseks ja eluohtlikuks tüsistuseks.» 

Tavaliselt haigestuvad pimesoolepõletikku noored

Pimesoolepõletiku tekkimise täpne põhjus ei ole teada. «Oletatakse, et apenditsiiti teket võib soodustada pimesoole topistus soolesisu ja selle kõvemate osakestega; pimesoole ja umbsoole seina turse erinevate infektsioonide tõttu; soole veresoonte spasm erinevatel põhjustel, soole peristaltika häired,» loetleb arst erinevaid teooriaid.

Apenditsiiti võib võib doktor Saadi sõnul haigestuda igas vanuses inimesed, kuid tavaliselt haigestuvad noored inimesed vanuses 10 kuni 20 aastat. 

Oluline on meeles pidada ka seda, et kõhuvalu põhjus ei pruugi alati olla pimesoolepõletik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles