«Talvise libedaga kaasnevad igasuguste traumadega sageli sinikad, mille põhjuseks on suuremad või väiksemad verevalumid. Need on tingitud veresoonte kahjustusest ja kudede vigastusest, mille käigus naha all olevates kudedes lõhkevad väikesed või suured veresooned,» sõnab perearst Sergey Saadi.

Sinikad võivad tekkida kukkumise, õnnetuse, spordivigastuse või meditsiinilise protseduuri tagajärjel. «Vanematel inimestel tekkivad sinikad kergemini veresoonte suurenenud hapruse ja pehmete kudede elastsuse vähenemise tõttu. Teatud tervisehäirete puhul sinikad võivad samuti kergesti tekkida, isegi eelneva vigastuseta,» selgitab doktor Saadi.  

Kui veresooned lõhkevad naha all, siis on seda näha sinikana, kuid verevalumid võivad tekkida ka sügavamal – lihastes, siseelundites, mõnikord põhjustades valu ja nende elundite talitluse häiret ilma väliste nähtudeta. Sellised sisemised verevalumid võivad sageli operatiivset ravi vajada. 

«Suurem tõenäosus sinikate tekkeks on inimestel, kes põevad pahaloomulist kasvajat, raskemat maksahaigust; kelle suguvõsas on erinevatel põhjustel teada kalduvust verevalumite tekkele; kes tarvitavad verevedeldajaid; kes tarvitavad pidevalt mittesteroidseid põletikuvastaseid ravimeid või muid spetsiifilisi ravimeid; kellel on diagnoositud pärilik verehüübivushäire – näiteks hemofiilia, mis on pärilik veritsustõbi,» räägib arst. «Suurem tõenäosus sinikate tekkeks on ka inimestel, kellel on vähe trombotsüüte ehk vererakke, mis vastutavad vere hüübimise eest ning neil, kellel alatoitumise tõttu või muudel põhjustel esineb raske C- või K-vitamiini puudus.»

Kommentaarid
Copy