Aasta arst: hiljem selgub, et koos toidukotiga on lähedasele viidud ka koroonaviirus

PM Tervis
Copy
Lähedased tavatsevad ka eakate juurde sisse astuda.
Lähedased tavatsevad ka eakate juurde sisse astuda. Foto: Shutterstock

Mida on oluline teada eakate vaktsineerimisest Covid-19 vastu, räägib Ida-Tallinna Keskhaigla Covid-osakonna juhataja ja sisehaiguste keskuse juhataja, Eesti Arst 2020 dr Alice Lill. 

Dr Alice Lille sõnul tuleks vaktsineerimise kontekstis rääkida üle 65-aastasetest inimesest kui eakatest. «Miks eakamate inimeste haigestumine Covid-19sse on ohtlikum? Teame, et eakatel on üks või enam kaasuvat haigust, ja teame, et nende haiguste puhul kulgeb Covid-19 oluliselt raskemalt, paraku esineb ka surmajuhtumeid,» ütleb Lill.

Vähe on Lille sõnutsi räägitud sellest, et hilisemad terviseprobleemid tulenevad suurest, ulatuslikust kopsukahjustusest, mis võib põhjustada hingamis- ja südamepuudulikkust.

«Teiseks oluliseks aspektiks on suhtlemine lähedastega – kui küsime oma patsientide käest, kust te võisite viiruse saada, siis paljud ütlevad, et lapsed tulid mulle appi, tõid süüa ja tulid natukeseks tuppa ka. Hiljem selgub, et koos toidukotiga on lähedasele viidud ka koroonaviirus,» nendib arst.

«Inimesed peaksid usaldama oma perearsti, kes valib välja neile õige vaktsiini, kindlasti tuleks süstida kehtestatud kolmenädalase intervalli järgi nii, nagu perearst selle plaani teeb,» ütleb dr Lill.

Kõrvaltoimetest räägitakse palju, ent praeguseks, mil maailmas on vaktsineeritud miljoneid inimesi, on Lille sõnul selgunud, et kõrvaltoimeid on eakate vanusegrupis oluliselt vähem kui 55-aastaste ja nooremate seas. «Kõrvaltoimed on väga leebed, selleks võib olla paistetus või valulikkus süstimiskohal, mõnepäevane palavik, väsimustunne. Kõiki kõrvaltoimeid saab leevendada tavapäraste käsimüügiravimitega nagu paratsetamool või ibuprofeen,» soovitab dr Lill.

«Kui eakad lasevad ennast vaktsineerida, siis annab see meile kõigile võimaluse võimalikult kiiresti siirduda tagasi enam-vähem tavapärase elu juurde.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles